Amiodarona folosită în combinaţii s-a dovedit mai eficientă în prevenţia fibrilaţiei atriale

on . . Accesări: 4882

Amiodarona combinată cu losartan sau perindopril s-a dovedit mai eficientă decât amiodarona singur în ceea ce priveşte prevenţia recurenţelor de fibrilaţie atrială (FiA) paroxistică în cazurile de ”lone paroxismal atrial fibrillation”

relatează un articol apărut în numărul din august al revistei European Heart Journal.

 ”Acest rezultat are implicaţii clinice semnificative, deoarece poate duce la stabilirea unei noi conduite terapeutice la aceşti pacienţi” a declarat pentru Reuters Health Dr. Jun Dong, conducătorul studiului.

 Dr. Dong de la Johns Hopkins Medical Institute din Baltimore, împreună cu Dr. Yuehui Yin de la Chongqing University of Medical Sciences şi colegii lor au studiat 174 de pacienţi cu FiA paroxistică.

 Pacienţii au fost randomizaţi în două grupuri, respectiv cei care au primit numai amiodaronă şi cei care au beneficiat de un tratament combinat cu amiodarona plus losartan sau perindopril. La 24 de luni, FiA a reapărut la 41% a pacienţilor cu monoterapie, la 24% a pacienţilor care au primit şi losartan şi la 19% a bolnavilor care au primit perindopril împreună cu amiodaronă. În acelaşi timp, la grupurile cu terapeie combinată s-a îmbunătăţit şi diametrul atriului stâng.

   ”Cu toate că în ultimii ani au apărut mai multe strategii terapeutice invazive, terapia medicamentoasă a rămas în continuare prinicpala soluţie pentru restabilirea şi menţinerea ritmului sinusal”, apare în articol. Pe lângă reducerea numărului episoadelor de recurenţă, cercetătorii au ajuns la concluzia, că prin asocierea losartanului sau a perindoprilului la schema cu amiodaronă, ”poate fi inhibat lărgirea atriului stâng.”
 
Eur Heart J 2006;27:1841-1846.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!