APMGR propune autorităţilor măsuri pentru scăderea cheltuielilor cu medicamente cu aproximativ 100 de milioane euro pe an

on . . Accesări: 2825

medicamente foto genome.com rsAsociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) vine cu propuneri de măsuri care au ca scop scăderea cheltuielilor cu medicamente cu aproximativ 100 de milioane de euro pe an.

APMGR consideră că, pentru a fi disponibile pe piaţă, medicamentele generice trebuie să depăşească o serie de "bariere" de acces ridicate de reglementările în vigoare, barierele investiţionale de care se lovesc iniţiativele producătorilor care urmăresc creşterea prezenţei, profilului sau volumului activităţilor locale de producţie sau cercetare şi dezvoltare.

În acest sens, producătorii de medicamente generice din România propun prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internaţionale (DCI), cu posibilitatea ca medicul să specifice o marcă, combinată cu o ţintă valorică pentru prescrierea de generice, eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru reţetele DCI sau substituirea pentru reţetele pe marcă, monitorizarea prescrierilor din punct de vedere al conformării la ţintele de prescriere/eliberare, cu sancţiuni pentru lipsa de conformitate, accelerarea procesului de intrare pe piaţă a noilor medicamente generice.

Alte propuneri se referă la modificarea mecanismului de plată a taxei claw-back prin folosirea preţului de producător ca bază pentru calcularea taxei pentru producători astfel încât fiecare entitate din lanţul de aprovizionare să plătească doar pe propriul venit, plafonarea cuantumului acestei contribuţii pentru medicamentele generice, excluderea de la taxa claw-back a medicamentelor sub 30 de lei, care în prezent reprezintă 88% din totalul volumului vânzărilor, dar numai 29% din cheltuielile totale cu medicamentele.

În opinia APMGR, stimularea investiţiilor în industria producătoare de medicamente generice prin introducerea temporară a unei garanţii de preţ pentru investiţiile realizate de producătorii locali în modernizarea tehnologiilor, calculată pe baza condiţiilor de piaţă la începerea proiectului, pentru a creşte predictibilitatea rezultatului proiectelor, clarificarea legislaţiei care reglementează stimulentele pentru cercetare şi dezvoltare astfel încât să beneficieze de aceste stimulente toate modelele de afaceri aplicate de industria farmaceutică pentru aceste activităţi.

Simulările arată că o creştere a proporţiei volumului de prescrieri de medicamente generice la 80% din totalul acestora ar duce la economii anuale de peste 30 milioane de euro pentru stat şi de peste 67 milioane de euro pentru pacienţi, susţine APMGR, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Piaţa românească este acoperită de medicamente generice în proporţie de 70-80%
 
Propunerile sunt rezultatul unei cercetări în care au fost analizate măsurile adoptate de alte state din Uniunea Europeană pentru încurajarea consumului de medicamente generice şi care au adus beneficii majore pentru pacienţi, autorităţi şi producători, precizează Asociaţia.

"Industria producătoare de medicamente generice poate contribui substanţial la reducerea costurilor sistemului de sănătate publică şi, implicit, la creşterea accesului la tratament al pacienţilor. Multe dintre statele europene cu sisteme de sănătate sustenabile au adoptat deja măsuri concrete de încurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienţi şi buget. Nu trebuie decât să urmăm aceste exemple de succes şi să le adaptăm realităţilor româneşti'' declară preşedintele APMGR, Dragoş Damian, prin intermediul comunicatului citat.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!