Asigurări de răspundere civilă profesională pentru asistenţii medicali

on . . Accesări: 5833

Asistenţii medicali vor încheia contracte de asigurare pentru răspundere civilă profesională între 1000 şi 5000 de euro pentru anul 2006. Aşa a decis Biroul Executiv al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România în şedinţa din 29 iunie.
  Potrivit hotărârii, asistenţii medicali şi moaşele care îşi exercită profesia în unităţi sanitare cu paturi vor încheia contracte de asigurare de 5 000 de euro. Asistenţii medicali şi moaşele care îşi exercită profesia în unităţi din medicina primară, ambulatorii, cabinete medicale individuale vor încheia contracte de 2 000 de euro (echivalentul în lei). Asistenţii de farmacie care îşi exercită profesia vor încheia contracte de asigurare în valoare de 1 000 euro.
 Asigurările de răspundere civilă se vor încheia numai la societăţi de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi reasigurate. Valorile contractelor sunt minimale, asistenţii medicali şi moaşele având libertatea ca, în funcţie de specificul locului de muncă şi activităţilor efectiv  desfăşurate, să încheie contracte de asigurare pentru răspundere civilă profesională la valori mai mari.
 Potrivit articolului 13 din Legea nr. 307/2004 privind exercitarea profesiei de asistent medical şi a profesiei de moaşă, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, “pentru riscurile ce decurg din activitatea profesională, protecţia asistentului medical şi a moaşei se face de către angajator, prin societăţile de asigurări. În cazul exercitării profesiei de liberă practică independentă pentru îngrijiri de sănătate, asistentul medical şi moaşa sunt obligaţi să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională”.
 Hotărârea Biroului Executiv al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România va fi publicată în “Monitorul Oficial al României”, partea I.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!