Nicolăescu: 1.200 de posturi în sistemul sanitar ar putea fi deblocate

on . . Accesări: 1523

 

 

 

În urma discuţiilor cu reprezentanţii Sanitas, s-a stabilit posibilitatea deblocării a unui număr de 1.200 de posturi din sistemul sanitar, discuţiile pe această temă urmând să fie reluate astăzi, 25 noiembrie într-o întrevedere la care va lua parte şi ministrul Finanţelor, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

"Unul dintre ele este reluarea iniţiativei Ministerului Sănătăţii de reluarea a memorandumului privind deblocarea unor posturi în sistemul sanitar.

Am vorbit la telefon cu ministrul Finanţelor, în prezenţa dumnealor, şi a rămas ca luni să avem o întrevedere şi cu acesta într-o formulă restrânsă şi sperăm că vom obţine avizul pentru ca în şedinţa de miercuri să intrăm cu un asemenea memorandum şi aproximativ 1.200 de posturi să poată fi deblocate în sistemul sanitar", a spus ministrul.

El a adăugat că reprezentanţi din conducerea Ministerului Sănătăţii se vor întâlni luni după-amiază cu toate confederaţiile sindicale şi patronale pentru declanşarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. "Se întâmplă acest lucru după aproape cinci ani. Este o perioadă în care nu a mai existat contract de muncă la nivel de sector şi este principala revendicare a organizaţiilor sindicale şi cred că, din punctul meu de vedere, este cea care pune bazele parteneriatului încrederii şi cu atât mai mult a eliminării oricăror alte forme de protest, inclusiv greva. Dacă este să respectăm strict prevederile legale", a subliniat Nicolăescu.
El a precizat că în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Sanitas s-a stabilit şi posibilitatea deblocării a aproximativ 1.200 de posturi în sistemul sanitar. Ministrul Sănătăţii a mai precizat că în cadrul discuţiilor de sâmbătă s-a identificat formula pentru a se negocia mai departe contractele colectivă de muncă la nivel de grup de unităţi. "Mergem în paralel cu contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi în funcţia de îndeplinirea tuturor prevederilor legale vom semna unul sau altul din cele două contracte. Eu cred că cel de la nivel de sector este un deziderat atât pentru administraţie cât şi pentru sindicate", a spus Nicolăescu.

El a explicat că un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul de vedere al Ministerului, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt document de acest tip să se mai deruleze în sectorul sanitar pe perioada cât acel contract va avea valabilitate.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a spus că discuţiile purtate cu ministrul Sănătăţii au fost pozitive, existând din partea acestuia deschiderea necesară pentru găsirea de soluţii şi continuarea dialogului pentru a fi rezolvate revendicările colegilor din Federaţia Sanitas.

"Există deschidere pentru susţinerea memorandumului pentru deblocarea a unul număr de 1500 de posturi în sistemul sanitar pentru că avem mare nevoie de acestea. Faptul că dânsul (n.r. - ministrul Sănătăţii) s-a implicat pentru partea de Direcţie de sănătate Publică în condiţiile în care nu se asigură locuri de muncă pentru colegii pe care îi reprezentăm în Direcţia de Sănătate Publică este un punct pe care am putea să-l bifăm, iar pentru restul solicitărilor suntem în continuare deschişi la dialog", a afirmat liderul Federaţiei Sanitas.

El a mai spus că începând de luni va continua dialogul cu reprezentanţii ministerului până când vor fi găsite soluţii pentru toate revendicările. "Aşteptăm ca în perioada 26-27 noiembrie să găsit soluţii şi scrise'', a mai spus Marius Sepi.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!