Buşoi: CNAS are toată deschiderea faţă de un clawback diferenţiat

on . . Accesări: 2160

 

 

 

Există o discuţie cu privire la o taxă clawback diferenţiată pentru medicamentele inovative şi o alta pentru cele generice, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, susţinând că instituţia pe care o conduce are o deschidere spre o astfel de propunere.

"Există o discuţie de a avea un clawback diferenţiat între inovative şi generice. Aici apar multe probleme tehnice suplimentare.

De aceea, fără a ne spune acum o poziţie finală definitivă, dar spunând foarte răspicat că avem toată deschiderea în a merge către acest principiu", a afirmat Buşoi, într-o dezbatere despre taxa clawback.
El a adăugat că în elaborarea unei astfel taxări trebuie ţinut cont de anumite constrângeri.

"În primul rând trebuie să fie clar că informaţiile declarate privind clasificarea medicamentelor trebuie să fie conforme cu clasificarea autorităţii competente şi validate de ANM. Trebuie să se ajungă la o formulă - dacă se plafonează pentru o anumită categorie de medicamente, şi până acum s-a făcut propunerea pentru generice, trebuie cumva să fie acceptată de toată lumea, pentru că altfel încep alte contestaţii în justiţie. Cred, de asemenea, că cel mai important lucru este să facem acele calcule care să ne permită ca anul viitor ceea ce a previzionat Ministerul de Finanţe că se va încasa din taxa clawback, un miliard nouăzeci de milioane de lei, să se şi întâmple, pentru că altfel bugetul se va dezechilibra. Dacă se pune problema reducerii cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor, trebuie văzut cât de mult va creşte încasarea pe reforma care se face acum în ANAF. Este o problemă, prin urmare, dacă anul acesta nu prea am avut rectificări pozitive, posibil ca nici anul viitor să nu fie foarte multe. Prin urmare, s-ar putea ca această valoare să fie un fel de vaca sfântă, să zic aşa, pentru bugetul de anul viitor şi atunci orice căutăm să facem ca şi clawback diferenţiat trebuie să ţină cont de această valoare", a spus Buşoi.


APMGR şi MS au căzut de acord asupra unei taxe clawback diferenţiate

Preşedintele CNAS a explicat că, în cazul în care se stabileşte clawback diferenţiat pentru cele două categorii de medicamente, va trebuie să se discute de un buget trimestrial diferenţiat.

"Cred că nu putem face această modificare foarte importantă printr-un amendament la actuala ordonanţă, care se află în dezbaterea Comisiei de sănătate la Camera Deputaţilor. Acea ordonanţă cel mult poate fi amendată cu câteva chestiuni tehnice şi de uşurare a birocraţiei şi a relaţiei dintre noi, pe care noi le-am transmis acum câteva săptămâni ca amendamente. Dacă însă facem o modificare radicală, cred că se impune să existe un proiect de lege separat care să fie dezbătut în Guvern, Ministerul Finanţelor să calculeze un impact să îşi dea un acord şi apoi sigur poate fi prin ordonanţă de urgenţă dacă vrem să îl introducem ca mecanism în acceaşi zi", a conchis Cristian Buşoi.


Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!