Iulian Antoniac (SRB): Bioceramicele şi biomineralele se folosesc în România, dar nu la nivelul din străinătate

on . . Accesări: 1967

 

 

 

Preşedintele Societăţii Române de Biomateriale, Iulian Antoniac a declarat vineri că bioceramicele şi biomineralele se folosesc doar în România în ortopedie şi stomatologie.

Cercetătorii încearcă să dezvolte materiale resorbabile în corpul uman, care să cpnducă la regenerarea ţesuturilor şi nu la înlocuirea acestora.


"Bioceramicele şi biomineralele se folosesc în România în ortopedie şi stomatologie, sunt numeroase cimenturi osoase, elemente de substituţie osoasă folosite în practica clinică, în chirurgia maxilo-facială, în stomatologie. Ele există în România, doar că încercăm să facem eforturi la nivel de cercetare de a dezvolta şi acele materiale care să fie resorbabile în corpul uman şi să conducă la regenerarea ţesuturilor, nu doar la înlocuirea acestora şi practic rezolvarea unei probleme clinice", a declarat, pentru Agerpres, profesorul Iulian Antoniac.
El a explicat că România a obţinut rezultate deosebite în domeniul biomaterialelor şi bioceramicelor în cercetare, în practică fiind destul de greu de dezvoltat astfel de produse.

"În general este dificil ca o companie mare să investească în dezvoltarea acestor produse. De regulă, procedura şi la firmele din străinătate este de a dezvolta aceste produse de nişă la nivelul unor companii mici şi mijlocii, urmând ca, după ce produsele sunt validate şi comercializate, să fie preluată compania cu totul de către un concern multinaţional. Din păcate, în România nu stăm foarte bine la acest capitol şi credem că totuşi cu sprijinul unor programe naţionale de cercetare şi prin colaborările care există la nivel internaţional să se dezvolte astfel de companii care să colaboreze cu universităţi, cercetători şi chiar cu clinicienii, pentru a dezvolta noi astfel de produse chiar în România", a arătat Antoniac.
Acesta a mai explicat că bioceramicele şi mineralele există în România, sunt folosite, doar că nu la acelaşi nivel ca în Occident.

"Sunt câteva firme care au dezvoltat câteva produse de bioceramică şi de materiale compozite utilizate în stomatologie sau ortopedie, doar că sunt la un nivel mai mic, nu sunt la nivel internaţional şi din punctul meu de vedere ar trebui să ţinem pasul cu cei din străinătate care încep să învestească din ce în ce mai mult în acest domeniu", a conchis preşedintele Societăţii Române de Biomateriale.
Pe de altă parte, preşedintele Societăţii mondiale de ingineria ţesuturilor şi medicină regenerativă TERMIS, Rui Reis, a precizat, în conferinţa de presă, că în străinătate se lucrează la combinarea acestor materiale cu celulele stem

"Este o întâlnire foarte importantă deoarece adună participanţii din mai multe ţări, inclusiv Japonia şi SUA, şi sunt prezentate nenumărate elemente ce acum sunt aplicate clinic, cum ar fi cimenturile utilizate la implanturile ortopedice, fosfaturile de calciu similare osului utilizate acum în medicină şi sticle speciale dezvoltate pentru a fi utilizate în medicină. Acum se lucrează la combinarea acestor materiale cu celulele stem. Încercăm să colaborăm mai mult cu Societatea Internaţională pentru Ceramică în Medicină, pentru a implica mai mult ceramica în cercetările noastre, deoarece până acum am utilizat mai mult polieterii. Sperăm ca în 10-15 ani să avem mai multe materiale disponibile pentru inginerii ţesuturilor şi medicina regenerativă, utilizând ceramica", a afirmat Rui Reis.

Până duminică se desfăşoară la Bucureşti Conferinţa internaţională BIOCERAMICS 25, reuniune la care participă peste 250 de reprezentanţi din medicină şi ştiinţa materialelor, fizică, chimie, biologie şi biomecanică de la universităţi, institute de cercetare, spitale şi companiile implicate în biomateriale, inginerie tisulară şi dispozitive medicale.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!