Cristian Buşoi: Cred că odată ce cardul va deveni realitate, ideea de transplant va fi susţinută

on . . Accesări: 1760

cristian busoi 73594000 rsPreşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat că proiectul privind implementarea cardului de sănătate se va concretiza, iar ideea de donare de organe şi transplantul vor fi "susţinute".

"Proiect tot în zona informatică este cardul naţional de sănătate, care este proiectul strategic cel mai important al CNAS. Dincolo de avantajele pe care le aduce, de a eficientiza cheltuielile, de a reduce la maxim frauda, care încă, din păcate, mai există în sistemul public de asigurări de sănătate şi de a avea mai mulţi bani pentru acele zone care pot avea un impact - oncologic, transplantul, diabetul -, eliminând cheltuieli inutile din alte zone. Între date importante care se vor găsi pe cardul de sănătate, dincolo de afecţiunile importante, de grupa sanguină şi de datele personale ale pacientului, va fi şi inscripţionarea acceptului de a deveni sau nu donator de organe. Sigur că acest lucru se va face conform legii, prin declaraţie notarială sau cum va spune legea în acel moment, nu va fi o simplă declaraţie, se va verifica la momentul donării propriu-zise sau al transplantului. Cred că odată ce acest proiect va deveni realitate, cardul de sănătate, şi ideea de donare de organe sau transplantul în sine va fi susţinută", a declarat Buşoi marţi în cadrul unei conferinţe având ca temă transplantul.

Principiile şi componentele pachetului de bază de servicii medicale, prezentate de ministrul Sănătăţii

Referindu-se la proiectul dosarului electronic al pacientului, Buşoi a precizat că acesta este realizat cu bani europeni şi că România nu cheltuie niciun ban.
"Proiectul-pilot trebuie să se încheie la sfârşitul lui martie anul viitor. Cred că este un proiect important, pentru că atunci când vom avea un dosar electronic, fiecare pacient din România va fi mult mai uşor de conectat la registrul de transplant pe care îl pregăteşte MS, va fi mult mai uşor pentru medici, pentru profesori, pentru cei care acţionează în această zonă de a identifica din timp şi de a reuşi să facă mult mai eficient această activitate", a mai spus reprezentantul CNAS.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!