Timiş: Intervenţie chirurgicală prin criogenie asupra varicelor, în premieră naţională

on . . Accesări: 1397

chirurgie criogenieConf. dr. Sorin Olariu, şeful Clinicii Chirrugie I a Spitalului Judeţean Timişoara, a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală prin criogenie asupra varicelor, care presupune riscuri postoperatorii scăzute.

Prin crioaplazie, practic, porţiunea de venă care urmează să fie extrasă este îngheţată şi nu există riscul parezelor postoperatorii.

"Procedeul prezintă avantajul că, spre deosebire de metoda clasică, cea în care se pot intercepta şi fibre nervoase, iar pacientul poate să rămână cu parestezie postoperatorie, acest lucru nu se întâmplă la crioaplazie.

Noi practicăm şi termoaplazia cu radiofrecvenţă sau cu laser, dar, spre deosebire de aceste procedee, crioaplazia este mai ieftină, pentru că sonda cu care se face îngheţarea este resterilizabilă", a declarat presei, luni, conf. dr. Sorin Olariu.

Medicul a precizat că s-a perfecţionat în folosirea acestei metode în Germania.
"Noutăţile procedurii constă atât în folosirea unui instrument recent achiziţionat, cât şi în reducerea costurilor intervenţiei pentru tratarea varicelor. Noi ne ocupăm cu cura varicelor, avem peste 20 de mii de operaţii şi am încercat să obţinem toată aparatura necesară pentru a putea efectua intervenţiile la nivelul cerinţelor actuale", a adăugat medicul.

Metoda nou folosită este un pas înainte pentru flebologie, atât datorită riscurilor postoperatorii scăzute, cât şi laturii economice.

Costurile intervenţiei de cură a varicelor realizate, luni, la Spitalul Judeţean Timişoara sunt decontate de Casa Judeţeană de Sănătate, iar noua procedură va fi aplicată în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte, fiind posibile şi alte tipuri de intervenţie.

Sursa: Agerpres

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!