Proiectele privind salarizarea medicilor, statutul spitalelor şi malpraxisul, prezentate de ministrul Sănătăţii

on . . Accesări: 2409

lso-0449-1 rsMedicul va trebui să opteze între sectorul public şi cel privat, potrivit proiectului de lege privind salarizarea medicilor, prezentat miercuri într-o conferinţă de presă de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Potrivit proiectului-pilot, medicii care aleg să rămână la stat vor putea lucra şi în zona de privat a spitalului după cele şapte ore de normă întreagă prestate la public. Din suma primită în privat 60% îi revine medicului, 30% pune la dispoziţia echipei cu care lucrează şi 10% revine spitalului, a explicat oficialul.

Activitatea privată în spitalul public va fi acordată în proporţie de 20% iar pacienţii din această zonă vor plăti fie din asigurarea privată, fie din buzunar.

Nicolăescu a subliniat că pot fi şi paturi cu internare de zi în regim privat, rămânând la latitudinea spitalelor şi medicilor modul de organizare, cu condiţia ca toată activitatea privată a medicilor să se desfăşoare în afara programului de lucru. El a adăugat că un astfel de sistem funcţionează de 40 de ani în Franţa, cu rezultate foarte bune.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că proiectul de lege are în vedere venituri mai bune pentru medici, în scopul micşorării exodului acestora şi reconsiderării lor în societate din punctul de vedere al statutului pecuniar.

"Este imperios necesar să se coreleze salarizarea personalului cu statutul spitalului. Dacă nu am face acest lucru, am vedea cât de contradictorii sunt prevederile respective", a punctat oficialul.

Eugen Nicolăescu a menţionat că proiectul-pilot, care se doreşte a fi aplicat în primul semestru al anului viitor, va fi postat pe site-ul MS timp de 30 de zile, începând de miercuri după-amiază, timp în care se mai pot face propuneri şi observaţii iar după 1 septembrie va urma traseul legal de adoptare.

Pentru proiectul de lege privind statutul spitalelor colaborăm şi cu alte ţări.

Potrivit ministrului Sănătăţii, vor fi făcute o serie de evaluări, pentru a se vedea dacă actul normativ produce sau nu efectele scontate şi după aceea se va vedea dacă se poate aplica la nivelul întregii ţări.

Un alt proiect de lege prezentat de ministru a fost cel privind statutul spitalelor, Eugen Nicolăescu arătând că statutul spitalului va fi schimbat din cel de instituţie publică în cel de entitate de utilitate publică, asigurând o autonomie mai mare bugetului şi managerului care îl gestionează, pentru a se putea aplica măsuri manageriale corecte, eficiente.

Salarizarea medicilor este în negocieri.

Nicolăescu a subliniat că o astfel de atitudine legislativă va ajuta şi la depolitizarea funcţiei de manager.

În baza proiectului legislativ, spitalele au fost împărţite în spitale de interes naţional, unde sunt incluse spitalele regionale de urgenţă, cele judeţene de urgenţă, institutele şi unităţi sanitare de interes local, unde sunt incluse spitalele municipale şi orăşeneşti, care se pot organiza în asociaţii sau fundaţii, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că pentru cele două proiecte, privind salarizarea medicilor şi privind statutul spitalelor, au fost alese 12 spitale, pentru început, spitale pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea prin HG şi care să acopere tot spectrul de activităţi medicale din România, astfel încât evaluarea să ofere informaţii cât mai complexe, care să ajute apoi la o evaluare mai largă.

Lege malpraxisului ar putea fi finalizat până la mijlocul lunii iulie.

Potrivit oficialului, cele două componente vor fi ajutate cu un al treilea proiect de lege, cel al răspunderii civile - privind malpraxisul - şi cu pachetul de bază de servicii medicale.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!