Ministrul Sănătăţii despre măsurile în caz de caniculă

on . . Accesări: 2198

copii-canicula 62060300 rsMagazinele şi farmaciile trebuie să asigure populaţiei spaţii cu aer condiţionat pe vreme de caniculă, toate echipajele serviciilor de ambulanţă ar trebui să fie la lucru, iar schemele de personal din toate unităţile sanitare au fost revizuite, a declarat luni, pentru RFI, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Meteorologii au emis pentru luni şi marţi Cod portocaliu de caniculă pentru judeţe din sud-vestul ţării şi Cod galben pentru o altă mare parte a teritoriului României.

"Vreau să vă aduc aminte că, în urmă cu circa o săptămână, în mod public, am reluat toate recomandările pe care populaţia trebuie să le ştie, pe care autorităţile locale trebuie să le realizeze în asemenea perioade. Ştiam, eram informaţi de ANM că va urma o asemenea perioadă. Drept urmare, am zis că prevenţia sau prevenirea populaţiei şi autorităţilor este absolut necesară", a afirmat, la RFI, Eugen Nicolăescu.

Ministrul Eugen Nicolăescu solicită direcţiilor de sănătate publică activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare.

El a adăugat că a rediscutat cu toate serviciile de ambulanţă din ţară, în sensul de a avea toate echipajele la lucru, pentru a putea interveni în orice situaţie pe care populaţia o reclamă.

Nicolăescu a precizat că au fost revizuite schemele de personal existente în toate unităţile sanitare, astfel încât acestea să poată să asigure intervenţii medicale.

Recomandări anti-caniculă.

Ministrul Sănătăţii recomandă populaţiei să se protejeze în perioada caniculei: "Primul şi poate cel mai important este mesajul către populaţia cu risc, mă refer aici la bătrâni, la bolnavi, la copiii mici, care ar trebui între orele 11,00 şi 18,00 să evite să iasă din casă sau să aibă o expunere mai prelungită la soare. Să se consume minim 1,5-2 litri de lichide pe zi, iar la copii şi la persoanele cu risc, dacă se poate, să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare. Şi, bineînţeles, atunci când totuşi trebuie să iasă afară din casă, să poarte haine de culoare deschisă, dacă se poate din fibre naturale".

Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00.

"Autorităţile locale, împreună cu multe magazine, cu multe farmacii ar trebui să asigure, aşa cum am hotărât de comun acord de mai multă vreme, spaţii cu aer condiţionat, pentru ca acei cetăţeni care au nevoie să poată să intre, să-şi revină, să intre într-un ritm normal şi după aceea să-şi urmeze drumul pe care-l au", a completat ministrul Sănătăţii.

Bolnavii cronici trebuie să se protejeze în perioada de caniculă.

Întrebat dacă în caz de Cod roşu de caniculă se schimbă cu ceva situaţia din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a răspuns: "În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii nu. Probabil că ar trebui să fie vigilenţă puţin mai mare şi probabil că ar trebui iarăşi să fim în stare de alertă totală cu toate serviciile de intervenţie rapidă, dar în asemenea situaţii, după cum ştiţi, se poate trece la măsuri mult mai serioase, în sensul în care se poate întrerupe activitatea între anumite ore, în anumite sectoare de activitate. Dar aceste lucruri le stabileşte comitetul care se instituie la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi acele măsuri se aduc la cunoştinţa populaţiei".

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!