Fiecare dintre cele opt regiuni va avea un elicopter pentru medicina de urgenţă

on . . Accesări: 2157

elicopter-smurd rsFiecare dintre cele opt regiuni din România va dispune, până la sfârşitul anului 2013, de un elicopter pentru medicina de urgenţă, iar unul dintre ele va fi coordonat de Cluj-Napoca, a anunţat, luni, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu".

"În prezent, în România sunt şase elicoptere pentru medicina de urgenţă. Alte două vor intra în dotare la finele anului. La noi în ţară, capacitatea de reacţie în situaţii de urgenţă a crescut.

În tragicul accident de autocar din Muntenegru intervenţia a fost dificilă, fiind în afara României, dar a fost rapidă, promptă, cu echipe profesioniste şi bine dotate", a declarat Raed Arafat, după reuniunea de la UMF, în care au fost prezentate rezultatele finale ale unui proiect de formare profesională în medicina de urgenţă, derulat timp de doi ani, cu fonduri europene.

Avionul medical permite efectuarea unor misiuni ce nu pot fi făcute de elicopterele SMURD.

Întrebat de jurnalişti care este diferenţa dintre medicina de urgenţă şi medicina de catastrofă, secretatul de stat a explicat că în prima disciplină cazurile sunt rezolvate curent, cu resurse asigurate, în timp ce în situaţia unei catastrofe resursele sunt sub necesarul de intervenţie şi nu se face faţă cu acestea.

"Bineînţeles, în caz de cutremur, intervenţiile sunt dictate de numărul victimelor, de situaţia concretă din teritoriu. S-ar putea ca nicio ţară să nu fie pregătită sută la sută pentru cutremur, chiar şi ţări dezvoltate au nevoie în astfel de situaţii de sprijin din afară. Important este ca noi să reacţionăm cât mai corect şi cât mai rapid. Un sistem bine pregătit se construieşte în ani. Din toamnă, vom derula un proiect interactiv pentru medicina de catastrofă, după modelul prezentat azi, în medicina de urgenţă", a spus Raed Arafat, amintind că în România au fost organizate încă din 1996 cursuri şi pregătire în medicina de dezastre.

Cinci ani de activitate SMURD.

El a precizat că ţara noastră dispune de trei centre de telemedicină de recepţie, la Bucureşti, Târgu-Mureş şi Iaşi. La ele sunt conectate 102 spitale, după acelaşi model de conectare a ambulanţelor. Toate ambulanţele au sistem de telemedicină. Spitalul Municipal din Turda va fi conectat în acest an la sistemul de telemedicină.

"Planul nostru este ca telemedicina să fie răspândită la nivel naţional cu încă unul sau două centre de recepţie", a spus Raed Arafat.

Victor Ponta a inaugurat al şaselea punct de salvare aeriană SMURD.

Referindu-se la proiectul de construcţie a Spitalului Regional de Urgenţă din Cluj-Napoca, Raed Arafat a arătat că acesta şi cel al unei unităţi similare la Iaşi sunt priorităţile Ministerului Sănătăţii.

"Definirea sursei de investiţii şi momentul începerii acestor proiecte sunt încă în discuţie la nivel central", a afirmat Raed Arafat.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!