Copiii concepuţi în luna mai sunt mai susceptibili să se nască prematur

on . . Accesări: 1781

premature infant 1 rsCopiii concepuţi în luna mai sunt mai susceptibili să fie subponderali, să se nască prematur şi să prezinte ulterior probleme de sănătate, arată un studiu desfăşurat pe circa 1,5 milioane de copii şi preluat de The Independent.

Oamenii de ştiinţă subliniază că efectele nu ţin seama de rasă, clasă socială sau alţi factori, ca fumatul. Fenomenul este determinat mai degrabă de riscul femeilor care rămân însărcinate la mijlocul primăverii să facă gripă în lunile de iarnă. Se ştie că gripa sporeşte riscul de naştere prematură.

Studiul s-a bazat pe analizarea datelor despre sănătatea a circa 650.000 de grupe de fraţi de mamă sau de tată din New York. Observând copiii născuţi de aceeaşi mamă, cercetătorii au eliminat alte posibile influenţe asupra naşterilor premature, cum ar fi clasa socială sau rasa, arată dr. Janet Currie de la Princeton University.

'Am descoperit o mai mare incidenţă a naşterilor premature la bebeluşii concepuţi în mai şi credem că acest lucru se datorează expunerii sezoniere a mamelor însărcinate la gripă', spune dr. Currie.

'Mesajul hazliu care se degajă din acest studiu este că femeile ar trebui să evite să rămână însărcinate în luna mai, dar mai practic ar fi să nu facă gripă în timpul sarcinii', încheie cercetătoarea.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!