FABC cere Guvernului măsuri împotriva fumatului

on . . Accesări: 2586

stop-smoking rsReprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) îi cer premierului Victor Ponta să aprobe măsurile prevăzute în propunerea de directivă a Comisiei Europene care are ca scop descurajarea fumatului.

Potrivit unui comunicat al FABC, în perioada 2005 - 2010, România a implementat mai multe măsuri care s-au adresat în special fumătorilor pentru a-i încuraja, ajuta, pe alocuri chiar să-i forţeze să renunţe la fumat. Urmare a campaniilor antifumat un număr mai mic de români fumează de la 30,9% fumători zilnic în 2008, s-a ajuns la 24,3% în 2011, oamenii sunt mai informaţi despre efectele fumatului, iar mortalitatea prin boli cardiovasculare datorată fumatului este în scădere.

Mai mult, încasările la buget din accize s-au dublat: de la 3,1 miliarde lei în 2007 la 7,72 miliarde lei, în 2012.

''Datorită remanenţei substanţelor cancerigene în organismul fumătorului, riscul de cancer pulmonar scade foarte lent şi foarte puţin. De aceea, atâta timp cât continuă să crească rata îmbolnăvirilor prin cancer pulmonar, înseamnă că măsurile de descurajare a fumatului trebuie intensificate'', se arată în comunicat.

FABC nu este de acord cu mesajul României la directiva anti-fumat, în sensul că industria tutunului nu trebuie afectată.

Fumatul omoară.

''În condiţiile în care tratamentul pentru oamenii cu cancer, cu boli cardio-vasculare, cu boli pulmonare este din ce în ce mai greu accesibil din cauza finanţării insuficiente, iar oamenii se îmbolnăvesc din ce în ce mai mult din cauza fumatului FABC consideră că nu este binevenită o asemenea decizie'', menţionează sursa citată.

Strategia antifumat în România.

Reprezentanţii federaţiei cer eliminarea acelor produse care îi amăgesc pe adolescenţi să încerce primele ''fumuri'': ţigările aromate (de exemplu, cu capsule mentolate care schimbă gustul ţigării), colorate, subţiri, în pachete frumos colorate (de ex ce imită rujurile), care permit introducerea unor reclame la fumat, inscripţionarea cu avertismente cât mai mari şi cât mai vizibile, interzicerea fumatului în spaţiile publice închise pentru ca tinerii nefumători şi cei care s-au lăsat de fumat să nu mai fie supuşi presiunii anturajului fumătorilor.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!