Ciupercile culese din mediul natural pot produce intoxicaţii grave

on . . Accesări: 1879

CiuperciReprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj atenţionează populaţia că ciupercile culese din mediul rural pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură, boala fiind uneori letală.

Într-un comunicat de presă dr.Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, precizează că în ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor de ciuperci, recunosc că nu mai au siguranţă că acestea sunt comestibile.

Pe lânga aceasta, ciupercile pot fi însămânţate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine din cauza căldurii excesive sau îmbătrânirii lor.

"Având în vedere că în ultimele zile în mai multe localităţi din ţară au fost înregistrate cazuri de intoxicaţie cu ciuperci, atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural ( pădure, câmp, fâneţe, teren infiltrat cu substanţe toxice etc). Ciupercile culese din aceste locuri sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură. În ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor de ciuperci, recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese, nu mai au siguranţă ca acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânţate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine datorată căldurii excesive sau îmbătrânirii lor", precizează dr. Ştefan Popescu.

Potrivit sursei citate, substanţele toxice conţinute nu pot fi anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de susţinere, simptomatic. "Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problema medicală importantă, ca urmare a frecvenţei crescute a acestora în sezonul estival (mai ales in mediul rural), cât şi din cauza gravităţii lor. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi cât şi la copii. Primele simptomele pot apare la câteva minute după ingestie sau după 3-6 ore şi chiar mai mult şi constau în dureri abdominale, greţuri şi vărsături, transpiraţie abundentă, diaree apoasă şi urât mirositoare, furnicături ale extremităţilor, iar în formele grave - stare confuzională, halucinaţii, convulsii, comă. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi/sau prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă", mai afirmă purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!