Deputaţii au extins programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi la clasa pregătitoare

on . . Accesări: 2533

mar rsCamera Deputaţilor a aprobat marţi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, extinzând programul şi la nivelul clasei pregătitoare. Proiectul de lege a fost aprobat cu 272 voturi "pentru", 42 "împotrivă" şi două abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, proiectul fiind adoptat de Senat pe 30 octombrie 2012. În punctul de vedere al Guvernului se arată că aceste modificări stimulează competitivitatea producătorilor de mere din România şi aduce sănătate în rândul copiilor.

Deputatul democrat-liberal Tinel Gheorghe a precizat că PDL nu va susţine proiectul de act normativ în forma prezentată.
"Veniţi şi continuaţi programul de centralizare, iar motivaţia secretarului de stat că pentru a veni în interesul producătorilor de fructe nu are nicio legătură. Practic, daţi achiziţia publică pentru fructe preşedinţilor de Consilii Judeţene, ca aşa e la noi în România. Când interesul bate principiul se poate modifica legea şi o modificaţi când la Ministerul Sănătăţii, când la Ministerul Educaţiei şi la Agricultură şi tot aşa şi descentralizarea rămâne pe hârtie", a declarat de la tribuna Camerei Deputaţilor deputatul Tinel Gheorghe.

Campania '5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe', în grădiniţe.

La rândul său, deputatul social-democrat Petre Daea a îndemnat deputaţii să voteze "conform conştiinţei" pentru aprobarea actului normativ.

"Zona de interes politic se subordonează programelor care trec dincolo de paternitatea aprobării lor, cu alte cuvinte PDL, prin efortul Executivului, în 2010 a aprobat acest program de introducere a fructelor în şcoli, bine a făcut. Spre cinstea actualului Guvern a extins programul ducându-se şi acolo unde elevii sunt în şcoli la clasa pregătitoare. Îmi e greu să înţeleg speculaţiile colegului pe care îl apreciez (Tinel Gheorghe -n.r.), dar îmi lasă un gust amar şi nu de mere. Motiv pentru care vă îndemn să decideţi conform conştiinţei pentru aprobarea acestui act normativ", a afirmat deputatul.

Deputatul UDMR Kelemen Atilla-Bela-Laszlo a explicat că argumentaţia Guvernului este corectă până la un anumit punct.
"Eu vreau să cred că se va realiza distribuirea merelor, dar până un punct. Vreau să cred că în judeţul Mureş, din livezile judeţului Mureş o să ajungă fructele în şcolile din acest judeţ şi nu neapărat de la Tulcea. Cum nu cred că este foarte bine dacă merele din Mureş pleacă la Botoşani sau în altă parte. Cu această remarcă am vrut să anunţ că UDMR susţine acest proiect de lege", a arătat Kelemen Atilla Bela Laszlo.

De asemenea, Adrian Diaconu(PP-DD) a spus că grupul său parlamentar va vota proiectul legislativ. "Decizia grupului PP-DD cu privire la susţinerea sau nu a acestui proiect legislativ se îndreaptă către jumătatea plină a paharului, lăsând în jumătatea goală eventuale interese în achiziţia centralizată a acestor fructe şi luăm în calcul jumătatea plină, dacă prin consumul de fructe proaspete se preîntâmpină măcar în parte abandonul şcolar. În anul 2013, fiind foarte mulţi copii săraci care nu se duc la şcoală pentru că nu au ce pune în ghiozdan, măcar vom şti că ne-am făcut măcar în parte datoria", a declarat Diaconu.

Marin Anton (PNL) a anunţat, de asemenea, că liberalii vor susţine acest proiect pentru ca este un lucru normal atât pentru producătorii de fructe, cât şi pentru elevii din clasa pregătitoare.

5 fructe si legume colorate.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea OUG a Guvernului numărul 24/2010 privind implementarea programului de încurajarea a consumului de fructe proaspete în şcoli, aprobată cu modificări prin legea 195/2010, în vederea creării cadrului legislativ pentru crearea programului, stabilind grupul ţintă- clasa pregătitoare, sursele de finanţare, precum şi modul în care autorităţile locale şi instituţiile centrale gestionează fondurile alocate.

"Începând cu anul şcolar 2012- 2013, fructele proaspete distribuite elevilor, perioada şi frecvenţa distribuţiei, limita valorii zilnice/elev, precum şi fondurile necesare pentru distribuţia de fructe se stabilesc şi se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor. Limita valorică cuprinde preţul integral de achiziţie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoare adaugată, cheltuielile de transport şi depozitare a acestora, după caz", se precizează în ordonanţa de urgenţă.

Ce mâncăm la școală? Idei pentru un pachețel sănătos!

În expunerea de motive se mai menţionează că implementarea acestui program reprezintă o oportunitate acordată sectorului românesc de fructe în diversificarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie şi comercializare.

De asemenea, derularea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli poate contribui la stimularea competiţiei între producători şi comercianţii de fructe şi la asigurarea unui venit satisfăcător de pe urma activităţilor desfăşurate.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!