Depistarea şi tratamentul cancerului vor fi mai ieftine şi mai accesibile românilor

on . . Accesări: 2565

Tratamentul-cancerului-costa-aproape-117-miliarde-de-euro-pe-an-in-tarile-membre-ale-UE rsDepistarea şi tratamentul cancerului vor fi mai ieftine şi mai accesibile românilor prin inaugurarea miercuri a Centrului de Cercetare Radiofarmaceutică la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" Măgurele.


Centrul este destinat imagisticii şi tratamentului prin tehnologia PET (Positron Emission Tomography) şi are ca scop dezvoltarea de noi radiotrasori pentru imagistica PET şi radioterapia ţintită.

"Imagistica PET, prin emisie de pozitroni, este acea tehnică care utilizează substanţe radioactive, trasori radioactivi, desigur, în cantităţi mici; acestea se injectează unui pacient cu diverse patologii, urmând ca trasorul să se fixeze la locul tumorii, de unde să furnizeze imagini. Imaginile sunt prelucrate (...) şi aduc informaţii utile despre localizarea tumorii, despre stadiu (...) şi, ce este mai important, imaginile (...) se pot obţine înainte să se producă orice modificări morfologice. Asta înseamnă că vorbim de imagini funcţionale înainte ca o boală să apară, să dea anumite simptome, imagistica PET poate fi cea care detectează, deci putem vorbi de diagnostic precoce", a declarat cercetătoarea Dana Niculae, şefa Departamentului Radioizotopi şi Metrologia Radiaţiilor.

Citește mai mult despre produsele pentru depistarea cancerului şi tratarea acestuia.


Ea a precizat că acest centru se adresează în primul rând compuşilor destinaţi imagisticii, ceea ce înseamnă diagnostic, însă, într-o etapă ulterioară, se vor concentra şi pe produse destinate tratamentului.


"Izotopii de viaţă scurtă - timpul de înjumătăţire este de două ore - (...) vor fi produşi la noi într-un echipament care se numeşte ciclotron. În prezent sunt aduşi din Ungaria, dar există foarte puţine centre în România unde sunt folosiţi, tocmai pentru că sunt aduşi de la o distanţă mare raportat la timpul lor de viaţă. (...) De aceea nici nu s-a dezvoltat imagistica PET la noi în ţară. Imagistica PET, o scanare prin PET în România costă undeva între 1.000 şi 1.300 de euro, este mai scump decât afară, unde ajunge şi la 800 de euro pe pacient. E greu să vă spun de pe acum la ce preţuri o să le putem pune pe piaţă, dar în mod cert sumele sunt mult sub ceea ce se practică în afară", a spus cercetătoarea.


Aceasta a adăugat că mai este nevoie de autorizări de instalare, de funcţionare şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului până la producerea acestor izotopi, estimând că până la sfârşitul anului - începutul anului viitor, centrul poate deveni funcţional.


"Conferinţa organizată astăzi şi faptul că se deschide un centru în care se pot prepara anumiţi izotopi care pot fi aplicaţi în medicină este un pas înainte şi închide puţin prăpastia care exista pentru pacientul român care trebuia să plece în străinătate pentru anumite investigaţii. Deci la ora actuală i se oferă acasă aceste posibilităţi de diagnostic, de terapie şi de supraveghere a terapiei", a precizat profesorul Ion-Christian Chiricuţă, managerul medical al centrului de Radioterapie Amethyst.


El a spus că se oferă şi alte facilităţi de terapie, având acum un diagnostic mult mai precis, dar a vorbit şi despre prevenţia cancerului.


"Eu cred că prevenţia trebuie făcută în capul oamenilor, şi anume, dacă vă uitaţi în România câţi oameni fumează şi nu-şi controlează acest viciu, acest lucru costă foarte mult şi România este pe locul întâi la mortalitatea de cancer pulmonar.

Părinţii fumează lângă copii, părinţii fumează în maşini cu geamurile închise, părinţii fumează în cofetării, la locuri de joacă, eu cred că aici este un potenţial care trebuie exploatat. E cel mai ieftin, prevenţia prin nefumat, nebăut, făcut sport şi avut grijă de sănătatea ta şi a celor din jur", a apreciat Ion-Christian Chiricuţă.


Potrivit acestuia, este nevoie de această metodă în primul rând într-un diagnostic al unei boli care intră într-o fază clinică de leziune minimală iar aceste investigaţii ajută la depistarea tumorii înainte ca aceasta să producă modificări morfologice.


În cadrul întâlnirii au fost prezentate cele mai noi realizări în domeniul cercetării radiofarmaceuticelor destinate diagnosticului cancerului şi altor patologii cu impact mare asupra populaţiei.


Printre invitaţi, alături de academicieni, profesori şi cercetători vor susţine prezentări, în perioada 3-5 aprilie, prof. John Mercer (Cross Cancer Institute Edmonton, Canada), prof. Clemens Decristoforo (Spitalul Universitar Innsbruck, Austria şi coordonator pentru radiofarmacie al Asociaţiei Europene de Medicină Nucleară) şi dr. Stefano Boschi (Centrul de Medicină Nucleară, Bologna, Italia).


Din Comitetul ştiinţific mai fac parte prof. dr. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului "Horia Hulubei", şi prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" din Bucureşti.


Noul centru dispune de echipamente moderne, compatibile cu reglementările europene privind prepararea de radiofarmaceutice pentru administrare umană: ciclotron, echipamente de radiochimie, celule fierbinţi şi module de sinteză
automatizate.


Radioizotopii sunt produşi într-un ciclotron, prin bombardarea cu fascicule de protoni acceleraţi în câmp magnetic a unor ţinte. Din acestea se extrag radioizotopii emiţători de pozitroni, care ulterior sunt legaţi chimic de molecule cu activitate biologică.


Injectate în organismul uman, aceste construcţii moleculare sunt captate selectiv de un organ sau proces patologic iar radiaţiile emise din interiorul corpului sunt transformate în imagini tridimensionale cu o rezoluţie milimetrică, care aduc informaţii despre localizarea şi dimensiunea tumorală, ajutând la diagnosticare şi stadializare.


Tehnica imagistică denumită PET (tomografie prin emisie de pozitroni) permite diagnosticul precoce al cancerului, bolilor neurodegenerative şi cardiovasculare, aducând imagini funcţionale ale unui proces patologic chiar înainte să apară modificări morfologice.


Echipa de cercetare formată din radiochimişti, fizicieni, farmacişti, biochimişti şi ingineri va contribui la dezvoltarea domeniului radiofarmaciei în România prin colaborări cu centre similare din Europa, SUA şi Canada şi prin realizarea de proiecte câştigate prin competiţie din programe naţionale şi europene de cercetare finanţate de IAEA, UE sau
Ministerul Educaţiei Naţionale.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!