Asociaţiile de pacienţi susţin necesitatea evidenţei registrelor naţionale pentru diferite boli

on . . Accesări: 2195

283984-medlife-ati rsReprezentanţii asociaţiilor de pacienţi şi ONG-urile au supus atenţiei, la o dezbatere publică desfăşurată luni, la Ministerul Sănătăţii (MS), necesitatea evidenţei registrelor naţionale pentru diferite boli, dar şi necesitatea decontării unor analize, cum ar fi cazul viremiei pentru hepatită C.


În ceea ce priveşte screeningul HPV, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a subliniat că acesta se va face numai după ce va avea loc o campanie de educare de informare asupra acestei infecţii.

Adrian Pană a declarat că Hotărârea de Guvern privind programele naţionale este valabilă şi reglementează acest domeniu până când un alt act normativ va apărea.


Potrivit unei hotărâri de Guvern, o parte din programele naţionale sunt gestionate de Ministerul Sănătăţii, fiind vorba de prevenţie şi profilaxie, iar Casa Naţională de Sănătate gestionează partea de tratament a bolilor cu impact major asupra sănătăţii.


Secretarul de stat Adrian Pană a anunţat că o parte din tratamentele folosite în oncologie, cum ar fi tratamentele injectabile subcutanate, vor fi eliberate şi de către farmaciile cu circuit deschis.


El a mai spus că programul prin care dependenţii de droguri primesc gratuit seringi va fi preluat de Ministerul Sănătaţii.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!