Dr. Daniela Şelaru: Glaucomul, principala cauză a orbirii în întreaga lume

on . . Accesări: 3209

recognize-symptoms-of-glaucoma-800x800 rsGlaucomul este principala cauză a orbirii în întreaga lume, ce poate fi întârziată dacă este depistată la timp şi monitorizată permanent de către specialiştii oftalmologi, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă dr. Daniela Şelaru, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti.


Ea a spus că România dispune de întreg arsenalulterapeutic ocular local existent azi în lume şi este compensat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


În prezent, nu există un tratament care să vindece definitiv glaucomul, acesta fiind o afecţiune progresivă. În plus, nervul optic, odată afectat, nu mai poate reveni la starea iniţială. Tratamentul existent împiedică evoluţia bolii, este strict individualizat în funcţie de stadiile de boală ale fiecărui pacient în parte şi impune controale cu regularitate pentru tot restul vieţii.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza, în anul 2011, că boala glaucomatoasă este considerată principala cauză a orbirii ce poate fi prevenită se arată într-un comunicat de presă al Platformei "Împreună pentru viaţă" dezvoltată de MSD România.


În lume, se estimează că există 70 de milioane de persoane care suferă de Glaucom Primar cu Unghi Deschis, dintre care 50% sunt încă nediagnosticate. Dintre cei care au diagnosticul cert, aproximativ 10% vor deveni orbi bilateral în următorii 20 de ani.


Nu este cunoscută o cauză exactă a producerii glaucomului, dar boala este asociată, în majoritatea cazurilor, cu presiunea crescută la nivelul ochiului, cauzată de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasă.


La pacienţii sănătoşi, această umoare apoasă este produsă şi eliminată din ochi în proporţii aproximativ egale, menţinându-se o presiune constantă în interiorul ochiului. În cazul pacienţilor cu presiunea intraoculară crescută, ochiul produce această umoare apoasă, dar nu o poate elimina cu un debit normal. În timp, acest dezechilibru poate deteriora nervul optic şi poate conduce, treptat, la orbire. Factorii care influenţează creşterea presiunii intraoculare sunt: vârsta, istoricul familial, integritatea nervului optic, starea câmpului vizual, grosimea corneană crescută sau rata de evoluţie a bolii.


Diagnosticarea glaucomului este relativ simplă, medicul apelând la patru investigaţii de bază care nu implică neplăceri pentru pacient: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj, examinarea câmpului vizual. Marea dificultate este reprezentată de faptul că glaucomul nu prezintă simptome până în momentul în care vederea este mult afectată. Astfel, majoritatea pacienţilor sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii şi evoluţia către orbire poate fi rapidă.


Săptămâna Mondială a Glaucomului, o iniţiativă a Asociaţiei Mondiale a Glaucomului şi a Asociaţiei Mondiale a Pacienţilor cu Glaucom, a avut un real succes în ultimii cinci ani.


La nivel mondial, anul acesta se urmăreşte promovarea grupurilor de sprijin pentru pacienţii cu glaucom, cu scopul de a aduce la cunoştinţă importanţa detectării precoce şi a tratamentului pe tot parcursul vieţii pentru pacienţii deja infectaţi.
Platforma "Împreună pentru viaţă", se adresează tuturor celor implicaţi în sistemul de sănătate din România şi are ca scop principal îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin facilitarea accesului la informaţii relevante şi încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenţiei pacientul.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!