150 de ani de la naşterea autorului primului tratat ştiinţific de neurologie din lume, Gh. Marinescu

on . . Accesări: 2745

Gh Marinescu rsProfesorul Gheorghe Marinescu, autorul primului tratat ştiinţific de neurologie din lume, face parte din grupul eminentelor personalităţi medicale şi ştiinţifice, alături de Victor Babeş, Thoma Ionescu, Ion Cantacuzino, ale Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, a subliniat marţi rectorul UMF, acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, în deschiderea simpozionului dedicat aniversării a 150 de ani de la naşterea creatorului şcolii româneşti de neurologie.

Preşedintele Societăţii Române de Neurologie, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a declarat că lucrul cel mai important este că Gheorghe Marinescu a fost autorul primului tratat ştiinţific de neurologie din lume.


"Au fost şi alte tratate înaintea lui, e adevărat, dar un tratat ştiinţific care este modern prin structura şi gândirea lui şi astăzi, în sensul că porneşte de la studiul celulelor, de la aspectele fundamentale în cercetarea fundamentală, trece apoi în ceea ce numim astăzi medicină translaţională, la aspectele clinice legate de patologia neurologică şi, practic, din acest punct de vedere, este primul tratat de neurologie ştiinţific din lume", a detaliat prof. dr. Ovidiu Băjenaru.


Gheorghe Marinescu a avut şi alte priorităţi, fiind primul care a descris placa senilă, şi nu legat de un caz de demenţă, pentru că aceste modificări nu le întâlnim numai în demenţă. Dar, pornindu-se de la această descriere foarte amănunţită şi detaliată, ulterior, Alois Alzheimer a descoperit aceste plăci anterior deschise de Gh. Marinescu în creierul primei paciente cu o formă particulară de demenţă şi care constituie cazul princeps de boală Alzheimer, despre care discutăm atât de mult astăzi, a arătat Băjenaru.


El a adăugat că, în această afecţiune, diagnosticul anatomopatologic se bazează în esenţă pe această placă senilă descrisă pentru prima dată de Marinescu.


"Tot prof. dr. Gheorghe Marinescu este primul în lume care a făcut legătura între patologia unui nucleu din mezencefal, care este substanţa neagră, şi parkinsonism. Ştim astăzi că deteriorarea celulelor din substanţa neagră reprezintă o componentă esenţială în boala Parkinson. Practic, aproape toate cunoştinţele noastre despre boala Parkinson, despre evoluţia ei şi despre tratament se bazează pe acest concept al participării substanţei negre în parkinsonism", a subliniat prof. dr. Ovidiu Băjenaru.


Gheorghe Marinescu a făcut şi primul film medical ştiinţific din lume în studiul comportamentului motor al pacienţilor cu diferite afecţiuni neurologice.


Totodată, prof. dr. Marinescu a fost preocupat să-şi ajute colaboratorii mai tineri şi i-a trimis în cele mai moderne laboratoare din lume pentru a învăţa noile tehnici. Totodată, Ovidiu Băjenaru a făcut referire şi la faptul că prof. dr. Gheorghe Marinescu a înfiinţat Societatea de Neurologie din România.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!