Comitetul Internaţional al Crucii Roşii aniversează 150 de ani de ajutor pentru milioane de persoane

on . . Accesări: 2226

Untitled-2 copyComitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) marchează duminică împlinirea a 150 de ani de activitate şi continuă să se implice în sprijinul a milioane de persoane afectate de conflictele armate, semnalează EFE.


Ideea creării acestei organizaţii a început să se contureze în iunie 1859, când omul de afaceri elveţian Henri Dunant a rămas îngrozit la vederea a mii de soldaţi răniţi care zăceau pe câmpul de luptă de la Solferino, în nordul Italiei.

În urma bătăliei de la Solferino, soldată cu înfrângerea armatei austriece a lui Franz Joseph I de către armata franceză a lui Napoleon al III-lea şi cea sardă a lui Victor Emmanuel al II-lea, în cadrul unificării italiene, circa 40.000 de soldaţi răniţi au rămas pe câmpul de luptă, iar suferinţele lor l-au determinat pe Dunant să acţioneze.


La revenirea sa la Geneva, a fondat în 1863 un comitet internaţional pentru acordarea de îngrijiri răniţilor, devenit mai târziu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), iar în 1864, mai multe state au semnat Prima Convenţie de la Geneva, text care stabilea pentru prima dată obligativitatea permiterii evacuării militarilor răniţi.


După Al Doilea Război Mondial, o conferinţă diplomatică a aprobat cele patru Convenţii de la Geneva din 1949, în care au fost incluse, pentru prima dată, dispoziţii privind protecţia civililor pe timp de război.


Inspirându-se din drapelul elveţian, organizaţia a adoptat ca emblemă o cruce roşie pe fond alb, căreia i-a fost adăugată în 1876 semiluna roşie, pentru ţările de credinţă musulmană. În 2006, a fost adăugat cristalul roşu, în scopul de a fi folosit de ţările care nu recunosc nici crucea roşie, nici semiluna roşie din cauza conotaţiilor religioase, culturale sau politice.


Crucea Roşie oferă îngrijiri victimelor conflictelor armate, acordă ajutor în orice fel de catastrofe şi situaţii de urgenţă şi desfăşoară acţiuni în favoarea bunăstării sociale. În ultimele decenii, a continuat să se adapteze noilor forme de conflict armat şi diverselor provocări apărute în cursul desfăşurării activităţilor umanitare.


La 150 de ani de la fondarea sa, CICR priveşte spre viitorul acţiunii umanitare încercând să amelioreze coordonarea cu alţi actori umanitari, să viziteze deţinuţi şi, mai ales, să asigure accesul personalului Comitetului la persoanele rănite în conflicte şi la persoanele nevoiaşe.


În plus, ca gardian al dreptului umanitar internaţional, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii va continua să garanteze respectarea acestui drept.


CICR va desfăşura diverse manifestări în 2013 pentru a marca un veac şi jumătate de activitate. Acestea au fost lansate joi prin deschiderea unei pagini web cu documente de arhivă în legătură cu principalele date ale istoriei şi activităţii sale.


Duminică, 17 februarie, data aniversării, se va prezenta 'Henri Dunant, de la Solferino la Crucea Roşie', o vizită prin partea veche a oraşului Geneva. Vizitatorii vor putea descoperi casa în care s-a născut fondatorul Crucii Roşii, locul în care a fost fondată instituţia şi, în mod excepţional, vor avea acces la sala unde a fost semnată Prima Convenţie de la Geneva. Traseul se va repeta la 8 mai, 25 august şi 29 octombrie 2013.


CICR este o organizaţie independentă şi neutră care face eforturi pentru a acorda protecţie şi asistenţă umanitară victimelor conflictelor armate şi ale altor situaţii de violenţă sau dezastre naturale.


Crucea Roşie a obţinut de trei ori Premiul Nobel pentru Pace (1917, 1944 şi 1963), în afară de cel pe care l-a primit Henri Dunant în 1901, precum şi Premiul Principele de Asturias în 2012.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!