Cum semnalează nicotina când să ne oprim din mâncat

on . . Accesări: 3613

fumator.jpgNicotina activează celulele din creier care le semnalează oamenilor când să se oprească din mâncat, odată cu instalarea stării de saţietate, iar din acest motiv, după ce s-au lăsat de fumat, fumătorii pot lua în greutate. Concluziile acestui nou studiu au fost publicate în ultimul număr al revistei Science. Legătura dintre abandonarea fumatului şi luarea în greutate nu este foarte mare. În medie, cei care s-au lăsat de fumat se îngraşă cu mai puţin de 4,5 kilograme. Dar totuşi este un motiv invocat des de fumători atunci când sunt întrebaţi de ce nu se lasă.

Cercetătorul Yann Mineur a dat peste această legătură între nicotină şi îngrăşare în timp ce studia efectele unei substanţe înrudite cu nicotina, pe şoareci. El a observat că aceste animale începeau să mănânce mai puţin atunci când le era administrată substanţa respectivă.

Nicotina se ataşează de mai mulţi receptori de la suprafaţa celulelor, astfel declanşând starea de dependenţă într-o anumită parte a creierului. Atunci când vine vorba de îngrăşare însă, cercetătorii de la Yale au descoperit că atât nicotina cât şi substanţa înrudită folosită pe şoareci, cistina, activează şi un receptor diferit de cei care dau starea de dependenţă. Acest receptor este localizat într-un mic set de neuroni din hipotalamus, o regiune a creierului unde este reglat apetitul.

După ce au inoculat nicotină şoarecilor, reuşind să izoleze acest mic set de neuroni, rezultatul a fost că aceştia nu au mai pierdut în greutate aşa cum s-a întâmplat cu ceilalţi cobai.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!