Activitatea fizică este cel mai bun remediu împotriva depresiei şi anxietăţii

on . . Accesări: 6630

jogging.jpgUn studiu realizat de medicii norvegieni şi publicat în revista British Journal of Psychiatry arată că sedentarii au şanse duble să cadă în depresie decât cei care practică un sport simplu, cum ar fi alergarea. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane care au răspuns la un chestionar cu privire la activităţile fizice practicate în timpul liber sau în cadrul programului de lucru. Concluziile la care au ajuns medicii norvegieni au fost că o persoană sedentară are şanse duble de a fi afectată de depresie. Un aspect interesant este acela că nu intensitatea sau complexitatea exerciţiului fizic influenţează starea de spirit a persoanei, ci mediul înconjurător. Dacă sportul este practicat în grup, persoanelor li se creează o bună dispoziţie datorită efectelor pozitive ale socializării.

'Efectele benefice ale activităţii fizice în combaterea depresiei şi anxietăţii sunt legate de două mecanisme. În primul rând, exerciţiul fizic descarcă tensiunea musculară care, în mod normal, creează persoanelor o stare de insatisfacţie. Aici este bine să se practice yoga sau înotul. Pe de altă parte, prin activitatea fizică se produc endrofinele, substanţe care dau o senzaţie 'de bine' şi care reduc stresul', a explicat Carlo Altamura, profesor de psihiatrie la Universitatea din Milano.

Mai mult, exerciţiile fizice practicate în timpul liber sunt mai eficiente decât cele din timpul programului de lucru pentru că relaxarea totală, fără grija întoarcerii la serviciu la terminarea activităţii fizice, are efecte optime, a conchis profesorul Altamura./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!