ADV vrea să sesizeze OMS lipsa medicamentelor pentru seropozitivi

on . . Accesări: 3575

hiv.jpegReprezentanţii Fundaţiei 'Alături de Voi' (ADV) România atrag atenţia că persoanele infectate cu HIV din judeţul Iaşi care sunt în tratament ARV se află în situaţie foarte gravă din cauza lipsei medicamentelor, motiv pentru care intenţionează să sesizeze Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV România, a declarat, pentru Agerpres, că organizaţia neguvernamentală pe care o reprezintă intenţionează să sesizeze OMS 'grava încălcare a legislaţiei internaţionale privind dreptul la asistenţa medicală şi nondiscriminare a persoanelor seropozitive de către Guvernul Român, prin ministerele responsabile de gestionarea fondurilor pentru sănătate şi asistenţă medicală'.

Decizia a fost luată ca urmare a unei informări primite din partea reprezentanţilor Centrului Regional HIV/SIDA, conform căreia până la finalul anului există posibilitatea să lipsească medicamentele pentru Programul Naţional HIV/SIDA. Această situaţie ar însemna pentru pacienţii cu HIV/SIDA o întrerupere de tratament de mai bine de două luni. 'În ultimele două săptămâni s-a generalizat lipsa medicaţiei specifice din Spitalul de Boli Infecţioase 'Sf. Parascheva' Iaşi şi, dacă până acum puteau exista sincope de una-două zile în acordarea tratamentului, acum aşteptarea pacienţilor cu HIV s-a prelungit serios. Suntem îngrijoraţi, deoarece spitalul e singura sursa de medicamente pentru cei cu HIV, aceste tratamente fiind distribuite prin farmaciile cu circuit închis', a spus Mihaela Munteanu.

Potrivit acesteia, mai grav este faptul că întreruperile de tratament ARV au pentru persoana infectată efecte foarte importante, deseori generând rezistenţă la unele medicamente şi putând permite multiplicarea HIV în organismul infectat. 'În aceste condiţii, solicităm public tuturor celor care au decizia gestionării fondurilor din sănătate să ia măsuri pentru virarea în foarte scurt timp a sumelor necesare achiziţionării terapiei ARV, astfel încât viaţa beneficiarilor noştri să nu fie pusă în pericol şi legea care menţionează obligaţia Statului Român de a asigura acest tratament să nu fie încălcată, precum şi politicienilor care s-ar putea implica, cerând Ministrului Sănătăţii explicaţii asupra situaţiei', a mai afirmat Mihaela Munteanu.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!