Ardeiul iute scade tensiunea arterială

on . . Accesări: 6366

ardeiiute.jpgCapsaicina, substanţă conţinută de ardeiul iute, are efecte benefice asupra organismului pentru bolnavii care suferă de hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat în China. Cercetătorii chinezi au observat că această substanţă, care dă iuţeala ardeilor, ingerată pe o perioadă mai lungă de timp, are efectul reducerii tensiunii arteriale, în urma unor experimente de laborator desfăşurate pe cobai. O serie de alte studii au oferit rezultate contradictorii în privinţa efectelor capsaicinei asupra tensiunii arteriale, însă aceste rezultate nu sunt concludente pentru că au fost realizate pe perioade relativ scurte de timp.

'Am descoperit faptul că o dietă îndelungată care conţine capsaicină, substanţă care se găseşte din abundenţă în ardeiul iute, poate reduce tensiunea arterială a unor cobai modificaţi genetic pentru a fi hipertensivi', explică Zhiming Zhu de la Universitarea de Medicină Militară din Chongqing. Studiul, publicat în ultimul număr al revistei Cell Metabolism, susţine că această substanţă acţionează activând un 'canal' special în vasele de sânge, canal denumit TRPV1. Atunci când acest canal este activat, creşte sinteza de oxid nitric în vasele de sânge, substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare.

Cercetătorii chinezi au mai precizat că se va trece la testarea efectelor capsaicinei şi pe voluntari umani. Dr Zhu a precizat că un indiciu cu privire la posibila influenţă benefică a ardeilor iuţi vine chiar din China, unde numărul bolnavilor cu hipertensiune este cu 20% mai ridicat în nordul ţării, comparativ cu partea de sud, unde felurile de mâncare tradiţionale sunt mai picante.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!