Centru de cercetare clinică exploratorie în domeniul bolilor respiratorii

on . . Accesări: 4185

rtg.jpgInstitutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti a încheiat în anul 2009 un parteneriat strategic cu compania ASCENT Clinical Research Solutions, pentru crearea unui centru de cercetare clinică exploratorie (studii de Fază Ib/IIa şi de demonstrare a conceptului) în domeniul bolilor respiratorii. „Am decis realizarea acestui parteneriat, întrucât dorim ca Institutul de Pneumologie «Marius Nasta» să se reafirme ca cel mai important centru de cercetare pentru bolile respiratorii din România”, a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului.
Noul centru de cercetare clinică exploratorie realizează studii în domeniul cercetării clinice exploratorii pentru companii farmaceutice internaţionale din Europa de Vest şi S.U.A.
În prezent, în cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti această colaborare face posibilă cercetarea exploratorie pentru prima dată în România a unor medicamente de ultimă generaţie la pacienţi cu boli respiratorii.
Studiile terapeutice exploratorii cu pacienţi-voluntari sunt relativ noi în România, precum şi în alte ţări din Europa de Est. Acest tip de cercetare clinică (în special de Fază Ib şi IIa), întrucât este mai apropiată de cercetarea fundamentală, implică adesea ca unităţile de cercetare clinică desemnate să deţină experienţă în farmacologia clinică (similar studiilor de Fază I cu voluntari sănătoşi). S.U.A. şi ţările din Europa de Vest, care sunt, de asemenea, inovatorii clasici ai noii medicini şi noilor terapii, cu o îndelungată tradiţie în farmacologia şi cercetarea clinică, reprezintă locaţia principală pentru efectuarea acestor studii.
Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” vine din urmă cu o îndelungată experienţă în cercetarea în domeniul bolilor respiratorii şi, mai ales, cu personal medical specializat în domeniu. ASCENT a adus în România echipament de farmacologie clinică de ultimă generaţie pentru a face posibilă realizarea cercetării clinice exploratorii şi a organizat programe de training în România şi în străinătate a unei echipe medicale atent selecţionată de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, pentru a permite efectuarea în condiţii medicale optime a activităţilor de cercetare clinică exploratorie. Ministerul Sănătăţii din România a acordat firmei ASCENT licenţa de Fază I, necesară în vederea efectuării de studii de farmacologie clinică în cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”.
Obiectivul acestui nou centru de cercetare exploratorie este de a extinde activitatea de studiu a Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” în domeniul cercetării clinice farmacologice de prim rang mondial şi de a extinde în România operaţiunile ASCENT de cercetare clinică. Prin intermediul acestei colaborări, pacienţii din România – asemănător pacienţilor din Europa de Vest şi S.U.A. - au oportunitatea de a avea acces la cele mai noi medicamente pentru bolile respiratorii.
Această colaborare deschide o oportunitate excepţională de a dezvolta cercetarea clinică exploratorie în România, de a înscrie echipe româneşti în aceste activităţi de cercetare şi de a forma cercetători din România de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, în conformitate cu practica comună a ţărilor din Europa de Vest şi  America de Nord.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!