Aproape jumătate dintre farmacii riscă să intre în faliment

on . . Accesări: 3826

farmacie.jpgPiaţa farmaceutică românească este şi ea marcată de criza economică ce afectează toate economiile lumii dar şi de multitudinea de schimbări produse în acest domeniu în ultimii ani. Datoriile către farmacii se ridică la aproximativ 1.500 milioane de lei, a declarat săptămâna trecută, cu prilejul Forumului Pfarma, prof. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR). Domnia sa a precizat că aceste datorii sunt acumulate din luna februarie. 'În actuala situaţie vom negocia cu distribuitorii şi producătorii pentru că altfel nu vom mai putea elibera medicamente compensate şi gratuite. De altfel, vor fi cazuri în care unele farmacii nu vor mai elibera de pe reţete decât unul sau două medicamente. Există pericolul ca 50% dintre farmacii să intre în faliment', a subliniat prof. dr. Lupuliasa.

'O soluţie pe care o avem în vedere şi care a fost folosită şi în UE, şi în ţările din Europa de Sud Est este plata pe credite de angajament şi rostogolirea datoriilor până în anul viitor când, însă, va trebui să se includă în buget sumele datorate din acest an'', a afirmat directorul CNAS, Conf.dr. Cristian Celea. Acesta a menţionat cazul Italiei şi al Poloniei care au folosit această soluţie de rostogolire a datoriilor pentru câţiva ani. El s-a referit şi la principiul cost/volum prin sistemul 'clawback'' aplicat în alte ţări din Europa, prin care efortul financiar de achiziţie al statului se reduce pe măsură ce cresc volumele de medicamente achiziţionate de la producători şi care poate fi o soluţie bună. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente nu agreează însă acest sistem.

În ceea ce priveşte situaţia actuală, dr. Cristian Celea a spus că se vor elibera medicamente compensate şi gratuite pe baza creditelor de angajament. Deja suma de 2,8 miliarde lei suplimentată de guvern a fost repartizată în teritoriu pe domenii de activitate şi se vor putea elibera medicamente cu plata în 2010. Directorul general al CNAS a ţinut să accentueze asupra faptului că nicio ţară din lume nu a găsit formula magică astfel încât 4,8 milioane de salariaţi să susţină 21 de milioane de oameni. În opinia sa, ar trebui găsite soluţii pentru acoperirea financiară a persoanelor scutite de la plata contribuţiei pentru sănătate şi ar trebui o restructurare serioasă a sistemul de sănătate.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!