A fost demarat Programul Naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

on . . Accesări: 5210

babes.jpgMinisterul Sănătăţii a demarat ieri, 1 octombrie 2009, Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Programul de screening este gratuit şi se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Acestea vor avea posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş –Papanicolau. Până la sfârşitul acestui an este estimată testarea unui număr de 200 000 de femei.

Prin implementarea unui astfel de program, autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi  îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie.

Nu vor intra în program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. Testarea se va opri şi la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, dacă la ultimele 3 examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.

Programul de testare gratuită a femeilor va fi coordonat de două unităţi naţionale de management, organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti şi "Prof. dr. I. Chiricuţă" din Cluj Napoca şi de încă 41 unităţi de management judeţene, aflate în subordinea celor două unităţi naţionale. În cadrul programului au fost selectate, până în prezent,  un număr de 2531 cabinete medicale de asistenţă primară şi alte 351 cabinete de specialitate de obstetrică ginecologie de la nivelul ţării, perioada de contractare fiind în plină desfăşurare.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!