Aspirina poate proteja ficatul de afecţiunile provocate de alcool sau medicamente în exces

on . . Accesări: 4832

images.jpgAspirina este recunoscută pentru efectele sale preventive împotriva bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu al cercetătorilor Universităţii Yale aspirina luată în mod regulat protejează ficatul împotriva daunelor provocate de alcool, obezitate şi abuz de medicamente,. Pentru a proteja ficatul, specialiştii recomandă, astfel, o pastilă de aspirină pe zi. "Un mare număr de substanţe din medicamente şi alcool pot dăuna

ficatului, iar noi am descoperit metoda de blocare a mecanismului responsabil de provocare a acestor daune", a explicat coordonatorul studiului, doctorul Wajahat Mehal.

 

Studiul publicat în revista Journal of Clinical Investigation a arătat că, administrată la şoareci, aspirina reduce mortalitatea cauzată de o supradoză de acetaminofen. O anumită clasă de molecule - antagonişti ai TLR - care blochează receptorii responsabili de activarea inflamaţiei au un efect similar cu cel al aspirinei.  Cum aceşti agenţi par a reduce inflamaţia mediată de o injurie, rezultatele sugerează că aspirina ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea unor leziuni hepatice de cauză non-infecţioasă.

Descoperirea cercetătorilor de la Yale deschide drumul către noi studii, la care se va urmări tratatea altor afecţiuni prin includerea aspirinei în medicaţia specifică.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!