Acid folic, seleniu, iod şi betacaroten - esenţiale pentru buna dezvoltare a fătului

on . . Accesări: 4760

sarcina.jpgProblemele de nutriţie şi diferitele complicaţii survenite în dezvoltarea fătului şi la naştere au fost responsabile, la nivel mondial, între anii 1999 şi 2000 de numeroase cazuri de mortalitate maternă. Embolismul, hemoragiile şi pre-eclampsia sunt primele trei afecţiuni care împreună sunt responsabile de 53% dintre decese. În România, 25% dintre bebeluşi se nasc prematur, cu diferite malformaţii sau deficienţe de dezvoltare. Conform studiilor de specialitate, o mare parte dintre afecţiunile dobândite intrauterin au drept cauză o nutriţie defectuoasă. Ieri, 28 aprilie, a avut loc o dezbatere pe teme legate de sănătatea mamei şi a bebeluşului, eveniment organizat de Romastru Trading care a oferit posibilitatea de a discuta cu personalităţi din România în domeniul obstetricii şi ginecologiei.

“În România riscul ca un copil să se nască cu diferite probleme de dezvoltare, printre care rahitism fetal sau chiar malformaţii congenitale, este mult mai ridicat decât în majoritatea ţărilor din Europa. Pentru ca viitoarele mame să se asigure că vor avea copii sănătoşi trebuie în primul rând să aibă o alimentaţie echilibrată, pe care să o completeze cu suplimente de vitamine prenatale. Este important ca toate femeile însărcinate să înţeleagă că vitaminele prenatale nu trebuie să le lipsească din dieta zilnică, deoarece organismul are nevoie de o suplimentare cu până la 50% ca necesar de vitamine şi minerale în această perioadă delicată”, explică prof. dr. Radu Vlădăreanu, profesor universitar la UMF Carol Davila Bucureşti, şef al Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Spital Elias.

O alimentaţie echilibrată este vitală pentru sănătatea mamei şi a fătului pe parcursul celor nouă luni de sarcină, precum şi după venirea pe lume a bebeluşului. Din dieta zilnică a viitoarelor mame nu trebuie să lipsească o serie de compuşi minerali şi oligoelemente: acidul folic, seleniul, iodul, betacarotenul (precursor al vitaminei A), zincul, magneziul, potasiul, cuprul, fierul, calciul, vitaminele B, C, D şi E.

Deficienţa de acid folic, seleniu şi betacaroten din timpul sarcinii este cauza a numeroase anomalii ale fătului. Lipsa unei cantităţi suficiente de acid folic poate duce la lezarea sistemului nervos al micuţului. Cea mai frecventă malformaţie ce poate surveni în aceste cazuri este spina bifida. Un nou născut ce prezintă această malformaţie se naşte având canalul vertebral incomplet închis. Nervii expuşi pot fi lezaţi, determinând grade variate de paralizie, incontinenţă şi câteodată, retard mintal.  

Seleniul este la rândul său un oligoelement ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia gravidei şi care se regăseşte într-un număr mic de alimente. Lipsa acestuia sporeşte riscul unui avort spontan precum şi pre-eclampsia, stare ce se manifestă prin hipertensiune arterială, creştere în greutate, edeme, cefalee. De aceea este important ca vitaminele prenatale să asigure necesarul zilnic de seleniu.

Conform studiilor de specialitate, excesul de vitamina A este toxic pentru făt şi creşte riscul apariţiei defectelor congenitale. Este de preferat ca vitaminele prenatale să aibă în compoziţie betacaroten, care, spre deosebire de vitamina A, nu prezintă efecte adverse.

“Vitaminele prenatale sunt foarte importante în perioada de preconcepţie, pe parcursul sarcinii şi chiar şi după naştere. Ele au un rol major în menţinerea sănătăţii viitoarei mame şi a fătului. Complexele de vitamine prenatale sunt benefice pentru că asigură buna dezvoltare a bebeluşului şi oferă organismului matern toate mineralele şi oligoelementele de care are nevoie. Orice femeie însărcinată trebuie să se asigure ca, pe lângă o dietă echilibrată şi bogată în vitamine, să includă în meniul zilnic şi un supliment prenatal care să aibă în compoziţie o gamă cât mai variată de oligoelemente dozate în mod corespunzător, conform sfatului medicului”, spune Prof. Dr. Vlădăreanu.

“Centrum Materna este un supliment prenatal ce conţine toată paleta de minerale, vitamine şi oligoelemente necesare oricărei femei însărcinate. Cu ajutorul domnului Prof. Dr. Radu Vlădăreanu vrem să ne implicăm în educaţia viitoarelor mame, să le ajutăm să conştientizeze importanţa alimentaţiei în evoluţia unei sarcini, să le arătăm cât este de simplu să le asigure copiilor lor cele mai bune premise. Femeile însărcinate şi cele care îşi doresc să devină mame în viitor trebuie să ştie că grija pentru sănătatea micuţilor începe încă din perioada prenatală”, a declarat Beatrice ªerban, National Sales Manager Romastru Trading.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!