Vaccinarea antigripală anuală reduce riscul de mortalitate la vârstnici

on . . Accesări: 3206

vaccinarea.jpgStudiile observaţionale existente până în prezent au demonstrat eficienţa vaccinării antigripale, însă nu s-au efectuat studii ample referitoare la beneficiile clinice ale vaccinării repetate anual. Într-un studiu populaţional de cohortă ce a utilizat baza electronică de date integrate a reţelei de asistenţă primară din Olanda a fost investigat efectul vaccinării antigripale anuale asupra ratei de mortalitate la vârstnicii din comunitate.

Acest studiu a inclus indivizi în vârstă de cel puţin 65 de ani. Pentru fiecare an, s-a calculat expunerea individuală cumulată la vaccinarea antigripală, începând cu primul an de studiu. Principala variabilă a rezultatului a fost asocierea dintre numărul de vaccinări antigripale consecutive şi mortalitatea generală versus absenţa vaccinării, după ajustarea în funcţie de vârstă, sex, patologie cronică pulmonară şi cardiovasculară, hipertensiune arterială, diabet zaharat, insuficienţă renală şi cancer. Comparativ cu prima vaccinare, revaccinarea a fost asociată cu o scădere cu 15% a riscului de mortalitate. Per ansamblu, se estimează că vaccinarea antigripală previne 1 deces la fiecare 302 persoane vaccinate, la o rată a vaccinării ce a variat între 64% şi 74 %.

Concluziile studiului a fost că vaccinarea antigripală anuală este asociată cu o reducere a riscului de mortalitate generală la populaţia vârstnică din comunitate.

Sursa: www. labinfo.ro

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!