Activitatea cerebrală a copiilor influenţată de statutul socioeconomic

on . . Accesări: 5600

eeg.jpgCercetătorii de la Universitatea Berkley din California au arătat pentru prima oară că, activitatea cerebrală a copiilor proveniţi din familii cu venituri mici diferă de cea a copiilor proveniţi dintr-un mediu cu venituri mari. Copiii săraci au o activitate cerebrală mai scăzută şi dificultăţi în activităţile creative şi la cele care presupun rezolvarea de probleme, potrivit studiului. Studiul, acceptat spre publicare de revista Journal of Cognitive Neuroscience, a arătat o activitate mai redusă în lobul frontal, responsabil de rezolvarea problemelor şi de creativitate, la copiii care trăiesc în sărăcie.

Cercetătorii au analizat activitatea cerebrală a 26 de copii de 9 şi 10 ani, care au fost puşi să îndeplinească sarcini simple, precum vizionarea unei secvenţe cu triunghiuri şi apăsarea unui buton atunci când apare un triunghi strâmb. Activitatea cerebrală a copiilor a fost măsurată folosind un electroencefalograf, iar rezultatele au arătat că activitatea cerebrală a unui copil sărac se aseamănă cu cea a unei persoane cu leziuni în urma unui atac cerebral. "Copiii dintr-un mediu socioeconomic mai scăzut au prezentat un pattern al fiziologiei cerebrale similar cu al unei persoane cu afectare a lobului frontal", notează profesorul Robert Knight de la UC Berkeley. "Am descoperit că, copii prezintă o probabilitate mai mare de a avea un răspuns slab dacă au şi un status socioeconomic scăzut cu toate că nu toţi cei săraci au o activitate redusă la nivelul lobului frontal".

Studiul cercetătorilor americani este primul care măsoară în mod direct activitatea cerebrală în condiţii de activitate normale. Oamenii de ştiinţă consideră că o astfel de afecţiune a creierului poate fi reversibilă, prin programe speciale (lecţii şi jocuri) care să îi încurajeze pe copiii afectaţi să gândească cu voce tare şi să îşi folosească funcţia executivă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!