Copiii care se nasc toamna sunt cu 30% mai predispuşi să facă astm

on . . Accesări: 3474

respirator.jpgCopiii care se nasc toamna sunt cu 30% mai predispuşi să facă astm, anunţă Centrul de Cercetarea Astmului (CCA) de la Universitatea Vanderbilt din SUA, sugerând că triggerul acestei afecţiuni ar putea fi infecţiile respiratorii. "Toţi copiii pot face infecţii respiratorii. Cei născuţi toamna sunt mai predispuşi decât ceilalţi, însă boala poate fi prevenită", susţine directorul CCA de la Universitatea Vanderbilt, dr. Tina Hartert al cărei studiu a apărut în revista de specialitate American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine..

Studiul a urmărit riscul îmbolnăvirii de astm la 95.000 de copii. Cercetătorii au observat că toţi copii au fost expuşi unui risc de a se îmbolnăvi de bronşiolită, infecţie a căilor aeriene provocată în general de virusul sinciţial respirator, însă cei născuţi toamna au prezentat un risc mai mare. În timp ce factorii genetici predispun la dezvoltarea astmului, Tina Hartert consideră că, expunerea la factorii de mediu, printre care şi virusul sinciţial respirator, pot activa aceste gene.

Aproape toţi bebeluşii fac infecţii respiratorii cu virusul sinciţial respirator (VSR), cel mai frecvent la vârste cuprinse între trei şi şase luni de viaţă. De obicei, virusul dispare fără complicaţii, dar se poate întâmpla ca infecţiile cauzate de virusul VSR să ducă la astm cronic. Prevenirea acestor infecţii ar putea reduce incidenţa astmului la copii. Problema s-ar putea rezolva cu un vaccin, însă acesta nu este încă disponibil.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!