Noul anticoagulant Rivaroxaban de la Bayer recomandat pentru aprobare în UE

on . . Accesări: 3692

rivaroxaban.jpegComitetul European pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) a recomandat aprobarea anticoagulantului Rivaroxaban (Xarelto), administrat sub formă de  tablete, o dată pe zi, pentru prevenirea aparitiei cheagurilor de sânge venoase la pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale ortopedice. ,,Rivaroxaban are potenţial in prevenirea apariţiei trombozei venoase profunde şi a embolismului pulmonar.”  a declarat doctorul Bengt Eriksson, chirurg ortoped la Spitalul Universităţii Sahlgrenska/Östra, Gothenburg, Suedia şi investigatorul principal al studiului clinic asupra  Rivaroxaban. Studiul a fost realizat pe nu mai putin de zece mii de pacienti.


Medicamentul ofera perspective noi si in cardiologie. Profesorul universitar doctor Mircea Cinteza, fost ministru al sănătăţii : ,,Am discutat cu colegii mei despre medicamentele care să fi produs o schimbare majoră în cardiologie în ultimii 10-15 ani. Nu am găsit niciunul. Acum Rivaroxaban promite sa producă acea modificare radicală a opţiunilor terapeutice de care avem nevoie, iar studiile clinice conferă indicii solide în acest sens.,,

Se aşteaptă ca în următoarele doua -trei luni să vina şi aprobarea finală la nivelul Comisiei Europene, în vederea obtinerii autorizaţiei de punere pe piaţă pentru Rivaroxaban în toate statele membre UE. Medicamentul va fi lansat in Romania in luna octombrie 2008. Până în prezent, Bayer HealthCare a depus dosarele de reglementare în mai mult de 10 alte ţări, inclusiv în Canada şi China. Se aşteaptă ca dosarul pentru aprobarea Rivaroxaban să fie depus în scurt timp în S.U.A.

În UE există peste 1,5 milioane de evenimente provocate de apariţia cheagurilor de sânge anual şi din cauza acestora mor 544.000 de oameni în fiecare an – mai mulţi decât din cauza cancerului de sân, a cancerului de prostată, a HIV/SIDA şi a accidentelor rutiere la un loc.
Bayer estimează că potenţialul maxim global de vânzare al rivaroxaban pentru toate indicaţiile terapeutice va depăşi 2 miliarde de euro. Rivaroxaban a fost inventat în laboratoarele Wuppertal ale Bayer din Germania şi este dezvoltat împreună de Bayer HealthCare şi Johnson & Johnson Pharmaceutical Research & Development, L.L.C.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!