Acoperirea cu medici, la nivel naţional, este disproporţionată

on . . Accesări: 6793

Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (CMR) a analizat fenomenul migraţiei medicilor din România, aspect care este la fel de important ca şi finanţarea în acest sector. În ceea ce priveşte acoperirea cu medici, România, cu o densitate de 1,9 medici la 1000 de locuitori, se plasează pe locul 31, din 33 de ţări din Europa analizate de OMS. Reprezentanţii CMR au atras atenţia şi asupra faptului că acoperirea judeţelor cu medici din diferite specialităţi este disproporţionată, într-o treime din judeţe, o treime din specialităţi nefiind acoperite. Printre specialităţile lipsă în unele judeţe se numără şi specialităţi clinice extrem de importante pentru asigurarea accesului la servicii care se adresează unor patologii frecvente, cum ar fi: chirurgia pediatrică, urologia, care lipseşte în 6 judeţe, cardiologia (Botoşani), endocrinologia (Mehedinţi şi Călăraşi), boli infecţioase (Harghita).
 Este binecunoscut fenomenul migraţiei personalului medical (în mod special a medicilor) către marile centre universitare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara etc.) sau către zonele mai dezvoltate economic (din vestul României şi Bucureşti). După 1990, în România s-a înregistrat migrarea semnificativă a personalului medical din rural către urban. Aceasta a determinat o încărcare de muncă mai mare pentru medicii şi asistentele medicale din rural - există în rural medici de familie cu peste 4000 de pacienţi înscrişi pe liste şi medici care lucrează fără asistentă medicală. În anul 2004, în România erau înregistrate 98 de localităţi din mediul rural care nu aveau medic de familie. În Bucureşti, densitatea medicilor este de 4,4 ori mai mare decât media celorlalte judeţe, în Cluj şi Timiş de peste 3 ori mai mare, iar în Iaşi, Mureş şi Dolj mai mult decât dublu densităţii medii din celelalte judeţe.
 Acest fapt este determinat de poziţionarea regională a centrelor tradiţionale, de posibilitatea de dezvoltare în carieră a medicilor specialişti, de condiţiile de muncă mai bune şi de dotarea cu echipamente medicale mai apropiată de cea dorită, cu creşterea şanselor pentru utilizare a tehnologiilor medicale avansate. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!