Nouă modalitate pentru a stopa expansiunea stomacului

on . . Accesări: 4803

Stomacul are capacitatea de a se extinde pentru a primi cantitatea de hrană ce este introdusă în organism, stomacul persoanelor ce suferă de obezitate fiind considerabil mai mare. Cercetătorii britanici de la University College London au descoperit o cale prin care ar putea trata obezitatea prin stoparea expansiunii stomacului fără a apela la metode chirurgicale. Cercetătorii britanici au anunţat identificare a două tipuri de proteine care permit relaxarea şi extinderea stomacului în cursul procesului de digestie a unei mese copioase. Teoretic, un medicament care ar inhiba producerea acestor proteine, blocând procesul de relaxare al stomacului, ar avea ca efect reducerea apetitului unei persoane. Studiul cercetătorilor londonezi a fost publicat revista Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.
 Cele două proteine identificate de cercetători, P2Y1 şi P2Y11, controlează atât procesul de relaxare rapidă cât şi pe cel de relaxare lentă a stomacului. Stomacul uman are un volum în repaus de 75 de mililitri, însă prin relaxarea peretelui său muscular în urma acţiunii celor două proteine, stomacul uman poate ajunge la un volum de 2 litri sau chiar mai mult. Acest proces expansiv al stomacului este asigurat de inervaţia din pereţii săi ce stimulează producerea de proteine P2Y1 şi P2Y11, proteine ce sunt de asemenea conţinute în celulele musculaturii stomacului, dar şi în pereţii săi.
 ''Mecanismul de relaxare lentă a stomacului poate reprezenta ţinta unor viitoare medicamente extrem de eficiente în lupta împotriva obezităţii'', a notat Dr. Brian King. ''Suntem în căutarea unor medicamente care să blocheze receptorul proteinei P2Y11 şi astfel să împiedice relaxarea lentă a stomacului. Ca rezultat imediat al blocării mecanismului dirijat de proteina P2Y11, cantitatea de alimente consumate la o masă va fi cu mult redusă'', a mai adăugat el, apreciind că o astfel de soluţie pentru reducerea dimensiunilor stomacului este de preferat soluţiilor chirurgicale care sunt complicate, implică o serie de riscuri grave şi pot avea efecte secundare. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!