Apa, secretul islandez al longevităţii

on . . Accesări: 4064

Fiecare ţară îşi are longevivii săi, iar fiecare longeviv - secretul său. De exemplu, pensionarii finlandezi îşi explică longevitatea prin ”consumul” de aer curat: 50 la sută dintre femeile din Finlanda se duc la serviciu pe bicicletă. Yoghini indieni, ce ating cu uşurinţă vârsta de 100 de ani, recomandă consumul de condimente, în timp ce ”aksakalii” din Argentina - câte un pahar de vin roşu zilnic. Islandezii nu recomandă nimic, însă potrivit unor numeroase sondaje şi ratinguri, tocmai ei sunt cea mai sănătoasă naţiune din lume, fiind şi cei mai longevivi.Date şocante au fost date publicităţii de curând: vârsta medie a bărbaţilor ruşi a scăzut la 58,8 ani, cu 20 de ani mai puţin ca în Islanda. De altfel, femeile islandeze trăiesc, în medie, 83 de ani. Cu toate acestea, clima din Islanda este chiar mai rea decât în Rusia - soare puţin şi frig până şi vara.
 Totuşi, principalul secret al longevităţii islandeze este simplu şi absolut aplicabil în Rusia. Trebuie să îţi petreci cât mai mult timp în contact cu apa - nu întâmplător viaţa a început în apă, iar copilul de până la 9 luni ”înoată” în burta mamei. În fiecare zi trebuie consumat cel puţin un litru de apă curată; o dată sau cel mai bine de două ori pe zi este recomandat să se facă baie. Atenţie: un duş rapid nu are acelaşi efect, deoarece celulele pielii nu reuşesc să se îmbibe de vlaga vitală. Acasă este necesar să existe un umidificator sau o farfurie cu apă. ”Bronzatul este contraindicat, mai ales la solar. Soarele evaporă toată vlaga din noi, iar epiderma îmbătrâneşte şi devine bolnavă: uitaţi-vă la bătrâni, pielea lor pare a fi deshidratată în mod forţat”, declară medicul Vincent Hayel, care s-a mutat în Islanda în urmă cu zece ani, din Edinbourgh. ”Faptul că noi încercăm să petrecem cea mai mare parte a zilei în contact cu apa este o normalitate, iar faptul că restul lumii încearcă să se protejeze de apă cum poate - este o catastrofă”, consideră medicul.
 La Reykjavik există 7 bazine de înot publice, sub cerul liber. Pentru un oraş cu o populaţie de 115.000 de locuitori este foarte mult. Fiecare bazin are clienţi cât e ziua de lungă: dimineaţa - pensionarii, în timpul zilei - elevii, seara - oamenii de afaceri, pentru care înotul zilnic este la fel de obişnuit ca şi spălatul pe dinţi. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!