A crescut numărul bolilor renale cronice

on . . Accesări: 5141

Între 11 şi 13% din populaţia globului suferă de bolile renale cronice, potrivit studiilor internaţionale în domeniu, ceea ce este foarte mult, a declarat pentru Rompres dr. Dimitrie Capşa, şeful Clinicii de dializă şi nefrologie din cadrul Institutului clinic Fundeni. Specialistul a menţionat că în România nu există studii la nivel naţional în acest domeniu, dar un studiu făcut la Timişoara arăta o prevalenţă a bolii cronice de rinichi 11%. Acesta este doar un semnal, a subliniat dr. Dimitrie Capşa, dar important, şi a adăugat că se aşteaptă rezultatele programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, care va evidenţia eventuale suspiciuni de boală cronică renală.
 Chiar şi procentul care a fost dat de către Ministerul Sănătăţii într-o primă evaluare a programului, 3%, este un procent mare, a apreciat dr. Capşa, şi a insistat pe necesitatea depistării în faze incipiente a acestor boli. Pentru a preveni astfel de boli este necesar un regim alimentar corect, evitarea supraponderabilităţii şi obezităţii, iar populaţia trebuie să fie educată să se prezinte la medic, chiar dacă nu are niciun semn de boală, pentru că s-ar putea ca atunci când apare un semn boala să se afle într-o fază destul de complicată. Pe de altă parte, a subliniat dr. Capşa, este necesar ca după ce o boală a fost depistată, aceasta să fie urmărită pentru a putea fi încetinită şi pentru a face urmărirea evoluţiei bolii. În special pentru diabet şi boli renale trebuie să existe conlucrare foarte strânsă între medicul de familie, cardiolog, diabetolog, metrolog. Dr. Dimitrie Capşa a făcut referire şi la ''Ghidul naţional al bolii cronice de rinichi'', care este foarte bine conceput şi cuprinde atribuţiile fiecărui medic în diferitele stadii de boală.
 ªeful Clinicii de hemodializă şi nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni a amintit că în anii '60, Ministerul Sănătăţii a iniţiat, de asemenea, un studiu de evaluare a stării de sănătate a populaţiei pe un eşantion de un milion de persoane, dar acesta nu a fost finalizat, pentru că responsabilii sanitari din acea vreme şi-au pus problema costurilor tratării bolnavilor, în cazul depistării unui mare număr de afecţiuni de această natură. În opinia sa, programul de stare a sănătăţii populaţiei este important, întrucât poate să ducă la evidenţierea unor afecţiuni cât de timpuriu. În cazul bolii cronice renale este bine ca aceasta să fie cât mai devreme depistată, pentru a nu se ajunge la dializă, când costurile sunt deja foarte mari. O şedinţă de hemodializă costă 118,5 euro, a precizat dr. Dimitrie Capşa. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!