Diagnosticul perinatal al malformaţiilor fetale prin ultrasonografie

on . . Accesări: 4361

Diagnosticul perinatal al malformaţiilor fetale şi conduita în sarcina cu risc constituie principalele subiecte ale Congresului Naţional de Medicină Perinatală, aflat la a VII-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 13-14 octombrie la Bucureşti, a declarat pentru Rompres prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Elias. Între metodele moderne de depistare a acestui tip de malformaţii se află ultrasonografia, care dă posibilitatea vizualizării înainte de naştere a principalelor malformaţii uşoare sau majore, a explicat prof. dr. Vlădăreanu. El a adăugat că acest lucru dă posibilitatea luării unor decizii în cazul unor sarcini cu probleme.
 În prezent, există aparatură de ultrasonografie foarte performantă, dar şi foarte scumpă. Cu tehnicile actuale pot fi vizualizate aproape toate anomaliile de structură, însă nu pot fi depistate prin aceste tehnici anomaliile morfologice şi cele enzimatice, a subliniat specialistul. Între anomaliile cele mai frecvente se numără cele cardiace, unde diagnosticarea se poate face încă din primul trimestru de sarcină, iar în cazul unor malformaţii majore se pot lua măsuri de întrerupere a sarcinii. Alt tip de malformaţie frecventă şi care poate fi depistată prin această tehnică este defectul de tub neural de închidere de coloană (spida biffida). Pentru a preveni acest tip de malformaţie, se instituie tratamentul cu acid folic încă din perioada de preconcepţie, a spus prof. dr. Vlădăreanu.
 În prezent, obstetricienii sunt foarte bine pregătiţi pentru a folosi aceste tehnici de ultrasonografie. ªcoala medicală de ultrasonografie este fondată şi organizată de prof. dr. Florin Stamatian, a menţionat prof. dr. Radu Vlădăreanu. În cadrul manifestării ştiinţifice, două zile vor fi dedicate congresului, iar două zile vor fi dedicate şcolii de ultrasonografie. ''După succesul primei şcoli româneşti, Ian Donald, dorim să continuăm această şcoală, să ne bucurăm împreună de prezenţa unor invitaţi de prestigiu din întreaga lume şi să descoperim împreună noutăţile pe care ultrasonografia fetală dar şi cea ginecologică le marchează în toamna anului 2007'', a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu. Între invitaţii din străinătate care vor fi prezenţi la forum se numără Vicenzo D'Addario din Italia, B. Ahmed din Quatar, Aristidis Antsaklis, din Grecia, Raul Artal din SUA, Apostolos Athanasiadis din Grecia, Sinan Beksac, din Turcia, Wolfgang Holzgreve din Elveţia, Gianpaolo Manduzzato din Italia, Constantinos Pangalos, din Grecia, Giancarlo di Renzo din Italia, Ivica Zaluda din SUA, Illan Trisch din SUA. / Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!