Conflictele sociale predispun la depresie în timpul sarcinii

on . . Accesări: 4472

Date publicate în jurnalul de obstetrică şi ginecologie sugerează că lipsa suportului social precum şi conflictele familiale pot contribui la apariţia depresiei prenatale la femeile însărcinate. "Sarcina este o perioadă de modificări psihice şi emoţionale care afecteaza relaţiile interpersonale."afirmă Dr. Claire Westdahl, de la Universitatea de Medicină Emory University din Atlanta, Georgia. ">"Interacţiunile sociale şi conflictele individuale sunt factori de o importanţă crucială în declanşarea depresiei. "
 În studiu au fost urmărite 1047 femei gravide, cu vârsta sarcinii mică, până la un an postpartum; femei cu venituri reduse pentru a înţelege relaţia dintre relaţiile sociale şi apariţia depresiei precum şi pentru a identifica femeile cu risc psihosocial crescut.
 Interviurile obţinute de la gravidele în semestrul doi de sarcină au evidenţiat un nivel de suport social relativ ridicat şi o rată a depresiei redusă. Conflictele sociale sunt un factor predictor mai puternic pentru dezvoltarea depresiei decât lipsa suportului social.
Cercetătorii au identificat patru întrebări care prezic riscul crescut pentru depresie:
 -- Există oameni în viaţa dumneavoastră la care să puteţi apela să vă împrumute $10, să vă ducă la medic, sau să vă facă orice alt mic serviciu?
 -- Consideraţi că oamenii din viaţa dumneavoastră v-au dezamăgit neoferindu-vă atâta dragoste şi îngrijire câtă v-aţi fi dorit?
 -- Vă simţiţi tensionată de certurile şi neînţelegerile avute cu persoanele din viaţa dumneavoastră?
 -- Cât de des aţi fost implicată în ultima lună în interacţiuni sociale neplăcute sau stresante?
 76 la sută din femeile care au avut cel puţin 3 răspunsuri afirmative au raportat simptome depresive.
"Acest studiu sugerează că avem nevoie să îmbunătăţim atitudinea în faţa conflictelor sociale " a afirmat Dr. Westdahl "şi de asemenea să dezvoltăm metode de a ajuta femeile să-şi îmbunătăţească interacţiunile interpersonale pe perioada sarcinii; ceea ce ar putea reduce prevalenţa depresiei prenatale. "
 
Obstet Gynecol 2007;110:134-140.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!