Activarea sistemului imunitar fetal prin vaccinarea antigripală

on . . Accesări: 4695

Datele unor cercetări recente sugerează faptul că fătul poate dezvolta răspunsuri imunologice proprii împotriva gripei în urma vaccinării antigripale a mamei în perioada de sarcină. Dr. Rachel L. Miller de la Columbia University College of Physicians and Surgeons din New York, a studiat împreună cu colegii ei răspunsurile sistemului imunitar, respectiv celulele B şi T de la nivelul cordonului ombilical, în urma vaccinării antigripale cu Fluzone a 100 de gravide primipare de origine hispanică.
 „Au fost detectate atât celule T antigen specifice cât şi celule B” a afirmat Dr. Miller. Conform raportului publicat în numărul din 1 iunie al revistei Journal of Clinical Investigation, cercetătorii au detectat anticorpi tip IgM anti-Fluzone la 38.5% (27 din 40) şi anticorpi anti proteină matriceală la 40.0%(28 din 70) din specimenele de sânge examinate, sânge provenit din cordonul ombilical. La 34.6%(9 din 26) din mostrele de sânge din cordonul ombilical au fost detectate celule T specifice CD4+ ale complexului major de histocompatibilitate de clasa a II-a. Celule specifice matricei proteice, CD8+, aparţinând complexului major de histocompatibilitate clasa I, au fost detectate mai rar.
 Cercetătorii subliniază: „stabilirea faptului că fătul poate iniţia un răspuns imunologic prin celule B şi T în urma expunerii mamei în perioada de sarcină are o serie de implicaţii pentru o multitudine de afecţiuni, inclusiv pentru atopii”. Datele susţin teoria conform căreia sistemul imunitar al nou-născutului nu este deficitar sau incompetent ci mai degrabă capabil să răspundă expunerilor ambientale. Aceste date pot avea de asemenea implicaţii asupra stabilirii precocităţii cu care sistemul imun răspunde la expunerile din mediul înconjurător.
 
J Clin Invest 2007;117:1637-1645.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!