Antioxidanţii reduc durerea din pancreatită

on . . Accesări: 4098

Cercetătorii au raportat săptămâna aceasta la Digestive Disease Week 2007 că dieta suplimentată cu vitamine antioxidante reduce substanţial şi obiectiv durerea severă din pancreatită. Pe baza dovezilor privind faptul că stressul oxidativ este implicat in declanşarea pancreatitei Dr. Payal Bhardwaj de la Institutul de ªtiinţe Medicale din New Delhi a tratat împreună cu colegii săi 71 de pacienţi cu pancreatită cronică. Acestora le-a fost administrat fie un placebo, fie supliment cu antioxidant care a inclus vitamina C (0.54 grame); seleniu (600 micrograme); beta-caroten (9,000 IU); vitamina E (270 IU); şi methionină (2 grame), zilnic timp de şase luni. Investigatorii au determinat markeri ai stressului oxidativ precum şi nivelul sanguin al antioxidanţilor. Pacienţii aveau sarcina de a ţine un jurnal pentru durerile pe care le aveau. La sfârşitul perioadei de tratament pacienţii care au urmat tratamentul cu antioxidanţi au raportat 1.68 zile/lună în care au prezentat durere, comparativ cu 3.4zile/lună raportate de cei din lotul placebo. Bolnavii din lotul placebo au raportat utilizarea de analgezice de 10.5 ori pe lună, comparativ cu 4.4 ori cât au raportat cei ce au utilizat antioxidanţi. La sfârşitul studiului o treime din bolnavii care au primit suplimente cu antioxidanţi nu au mai avut dureri comparativ cu doar 13% din cei cu placebo. “Am folosit markeri obiectivi, bine structuraţi pentru măsurarea durerii” a afirmat Bhardwaj. Investigatorii speră ca studiile ce vor urma a fi făcute să determine cea mai bună combinaţie de antioxidanţi şi cea mai eficientă doză a acestora care ar putea oferi un supliment eficient al terapiei durerii din aceste boli.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!