Diagnosticul precis şi noninvaziv al bolii Alzheimer

on . . Accesări: 4280

Într-un studiu publicat în numărul din 21 decembrie 2006 al revsitei The New England Journal of Medicine, cercetătorii de la University of California din Los Angeles au demonstrat că examinarea FDDNP-PET (2-(1-{6-[(2-[F-18] fluoroethyl) (methyl) amino] -2-naphthyl} ethylidene) malononitrile) – positron emission tomography) poate stabili diferenţa dintre boala Alzheimer, deteriorarea cognitivă uşoară şi cazurile fără alterarea funcţiei cognitive.
 „Având în vedere importanţa stabilirii diagnosticului definitiv al bolii Alzheimer în stadiile precoce ale bolii, cred că aceste rezultate pot avea un impact semnificativ”, a declarat pentru Medscape dr. Jorge Barrio, PhD, conducătorul studiului.
 
Acurateţea diagnosticului
 
În studiu au fost incluşi 83 de voluntari cu probleme de memorie autosesizate, la care s-a efectuat examen neurologic şi pshiatric, precum şi PET. Testele funcţiei cognitive au stabilit diagnosticul de boală Alzheimer la 25 dintre voluntari, au decelat deteriorare cognitivă uşoară la 28 dintre participanţi, iar 30 de persoane nu au avut nici o alterare a acestei funcţii.
 După injectarea de FDDNP, o substanţă cu molecule fluorescente, s-a efectuat PET la toţi participanţii.
 De asemenea s-au efectuat scanări FDG-PET (2-deoxy-2-[F-18]fluoro-D-glucose–PET) la toţi voluntarii, iar 72 dintre ei au fost examinaţi cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare (MRI).
 Toate cele trei grupuri de studiu (cu boală Alzheimer, cu deteriorare cognitivă uşoară şi fără alterarea funcţiei cognitive) au fost similare din punctul de vedere al nivelului de educaţie, al procentului de femei şi al proporţiei subiecţilor cu antecedente heredo-colaterale de demenţă. Totuşi, subiecţii de control au fost semnificativ mai tineri faţă de cei cu deteriorare cognitivă uşoară sau cu boală Alzheimer.
 Comparativ cu cei cu deteriorarea uşoară a funcţiei cognitive, valorile totale ale legării de FDDNP au fost semnificativ mai scăzute la grupul control. Aceeaşi valori au fost semnficativ mai mari la grupul cu boala Alzheimer faţă de cei cu deteriorea uşoară a funcţiei cognitive.
 Când cercetătorii au comparat valorile obţinute prin scanările FDDNP-PET, FDG-PET şi MRI, legarea globală a FDDNP determinată prin PET a prezentat cea mai mare acurateţe diagnostică.
 „O asemenea tehnică diagnostică, ca şi această procedură de scanare care poate stabili cu acurateţe diagnosticul în cazul acestei condiţii patologice poate să ne ajute la definirea intervenţiilor terapeutice înaintea apariţiei distrugerii neuronale, iar astfel am putea opri progresia bolii”, a explicat dr. Barrio.
 
Metoda este utilă şi pentru urmărirea progresiei bolii Alzheimer – vom continua cu acest aspect al studiului.
 
N Engl J Med. 2006;355:2652-2663.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!