Leziunile cardio-vasculare, o problemă de sănătate publică

on . . Accesări: 3708

Leziunile cardio-vasculare rămân în continuare o problemă de sănătate publică, a declarat pentru Rompres dr. ªerban Bubenek, directorul medical al Institutului de Cardiologie "C.C. Iliescu ". El a menţionat că, spre deosebire de Europa de Vest, unde există un centru specializat la 2 milioane de locuitori, în România sunt numai şapte astfel de centre funcţionale, dar chiar şi acestea sunt subdimensionate faţă de necesităţile reale din domeniu. "Ar trebui să operăm aproximativ 15.000 de pacienţi coronarieni pe an, dar se operează în toată ţara între 2.000-2.500 de pacienţi", a subliniat dr. Bubenek.
 Directorul medical al Institutului "C.C.Iliescu" a adăugat că Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, împreună cu Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă, au decis că vor colabora pentru a pune la dispoziţia Ministerului Sănătăţii Publice o fundamentare reală privitoare la cardiopatia ischemică. Un român din 5.000 suferă de cardiopatie ischemică, a precizat dr. Bubenek.
 O altă problemă importantă abordată cu prilejul celui de-al treilea Congres de Chirurgie Cardiovasculară şi Anestezie Terapie Intensivă, desfăşurat recent la Sinaia, a fost chirurgia cardiovasculară pediatrică.
 Anual se nasc între 10.000 şi 15.000 de copii cu malformaţii cardiace. În prezent se operează doar 1.000 de copii pe an cu astfel de malformaţii, a afirmat dr. Bubenek. El a subliniat că s-a realizat un Centru pentru Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică la Târgu Mureş, care are rezultate încurajatoare şi este planificat deschiderea unui alt centru similar la Bucureşti, dar totuşi, capacitatea acestora este insuficient.
 Ministerul Sănătăţii face eforturi pentru dezvoltarea unui parteneriat şi pentru Bucureşti, cu Spitalul Bambini Jesu din Italia, parteneriat care a stat la baza înfiinţării centrului de la Târgu Mureş.
 O altă problemă importantă este cea a bolnavilor vasculari . Institutul "C.C Iliescu" rezolvă peste jumătate dintre cazurile pacienţilor cu astfel de afecţiuni, care sunt între 800.000 şi 1 milion, a subliniat dr. Bubenek.
 El a precizat că ar trebui operaţi aproximativ 50.000de bolnavi, dar în prezent se operează sub 4.000. În perspectiva dezvoltării spitalelor regionale, se are în vedere organizarea de secţii de urgenţă pentru chirurgia vasculară periferică, a adăugat dr. ªerban Bubenek.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!