A început campania de vaccinare antigripală

on . . Accesări: 5453

Campania de vaccinare antigripală gratuită a început săptămâna trecută, primii beneficiari fiind copiii din instituţiile de ocrotire socială, urmaţi de copiii infectaţi cu HIV sau cu diferite boli cronice, salariaţii instituţiilor de ocrotire şi ai unităţilor de boli cronice. În etapele următoare, vor fi vaccinate persoanele cu vârste de peste 65 de ani, precum şi persoanele cu afecţiuni medicale cronice, adulţi şi copii, persoanele care au necesitat spitalizări în ultimul an din cauza unor boli metabolice cronice, inclusiv diabetul zaharat.
 "Estimăm că până la sfârşitul campaniei, care s-ar putea încheia în ianuarie, vom avea trei milioane de persoane vaccinate", a spus ministrul sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, la Centrul de plasament "Sfinţii Petru şi Pavel" din Capitală, unde a început campania de vaccinare.
 El a precizat că cele mai multe doze de vaccin sunt achiziţionate din import, întrucât capacitatea de producţie a Institutului "I. Cantacuzino" este de 450.000 cel mult 600.000 de doze de vaccin.
 Tuturor autorităţilor de sănătate publică din teritoriu le-a fost transmisă deja prima tranşă de vaccin gripal cuprinzând 400.000 de doze.
 Tranşa a doua de vaccin gripal va fi distribuită în perioada 20-25 octombrie a.c., iar cea de-a treia tranşă, în perioada 5-10 noiembrie a.c.
 Anul acesta, producţia de vaccin a fost întârziată din cauza unei tulpine virale care nu a răspuns la vaccin, a menţionat Eugen Nicolăescu.
 Un lucru important pe care l-a realizat Ministerul Sănătăţii Publice este vaccinarea în proporţie de 90% a personalului medico-sanitar.
 Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală a cel puţin 50% din populaţia în vârstă de peste 60 de ani, iar pentru 2010 - a cel puţin 75% din acelaşi segment de populaţie. O indicaţie specială a OMS este vaccinarea populaţiei în zonele unde au fost focare de gripă aviară.
 Studii americane au necesitatea includerii în grupele de risc a gravidelor şi a copiilor cu vârste cuprinse între şase luni şi doi ani, deoarece la acest ultim grup de vârstă virusul gripal poate să producă chiar bronhopneumonie fatală. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!