Melatonina salivară scade severitatea parodontopatiilor?

on . . Accesări: 4248

Melatonina salivară poate juca un rol important în menţinerea sănătăţii parodontale, potrivit unui nou studio publicat în revista Journal of Periodontology. Este una din primele încercări de a evalua influenţa melatoninei salivare asupra afecţiunilor parodontale, atât de răspândite la ora actuală pe plan mondial. Cercetătorii au constatat că melatonina, un hormon sintetizat de glanda pineală, are posibile capacităţi protectoare asupra cavităţii bucale împotriva radicalilor liberi produşi în urma bolilor inflamatorii. Melatonina deţine efecte antioxidante puternice ce pot proteja celulele în faţa proceselor de inflamaţie sau a fenomenelor oxidative distructive. Suplimentele ce conţin melatonina sunt cunoscute pentru efectul de accelerare a somnului, respectiv pentru inhibarea răului de avion.

Pacienţii cu un nivel de melatonina salivară mai crescut prezintă valori mai scăzute pentru indicele nevoilor de tratament parodontal comunitar (CPITN). Acest lucru sugerează faptul că acest hormon poate proteja organismul împotriva infecţiilor şi inflamaţiilor, asta datorită efectului său antioxidant, stimulare a imunităţii şi de prevenire a îmbătrânire.

S-a observat, de asemenea, un nivel mai scăzut de melatonină şi un volum salivar diminuat la pacienţii înaintaţi în vârstă, cu scoruri CPITN ridicate , comparativ cu subiecţii tineri.

Sunt necesare studii aprofundate pentru explicarea corelaţiei dintre melatonină şi influenţa sa asupra sănătăţii parodontale” afirmă Kenneth A. Krebs, Preşedintele Academiei Americane de Parodontologie. „Până să aflăm aceste amănunte este important ca populaţia să se prezinte la medicul stomatolog imediat ce observă afectarea sănătăţii gingivo-parodontale. La ora actuală parodontopatiile şi caria dentară reprezintă principalele cauze ale pierderii dinţilor”.

Informaţii privind studiul amintit:
Au fost studiaţi 37 de pacienţi cu afecţiuni parodontale cu grade diferite de severitate. Mdia de vârstă a lotului de subiecţi a fost de 55 de ani, incluzând 21 gemei şi 16 bărbaţi. Aceştia au fost supuşi unei examinări medicale şi dentare. S-au prelevat totodată şi probe de melatonina salivară şi plasmatică, după care s-a determinat indicele CPITN.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!