Consumul de tutun creşte riscul cataractei

on . . Accesări: 4084

Tutunul, în special cel consumat sub alte forme decât ţigările, este asociat cu un risc crescut de cataractă, relatează un articol publicat de cercetători indieni în British Journal of Ophthalmology. Dr. Prema Raju de la Vision Research Foundation, Sankar Netralaya, Chennai şi colegii săi au evaluat consumul de tutun la 3924 adulţi din mediul rural. Dintre aceşti 1705 au folosit tutun sub diferite forme. 900 de persoane, în marea majoritate femei, erau consumatori de
tutun prizat sau de mestecat, iar 731 au fumat bidis, care seamănă cu ţigările de foi. Restul subiecţilor au folosit tutunul în ambele forme.
 În general, consumul de tutun a fost asociat cu prevalenţa crescută a cataractei (unadjusted odds ratio 1,72). Totuşi, prevalenţa cataractei era semnificativ mai mare la cei care au consumat tutunul într-o altă formă decât ţigările (unadjusted odds ratio 2,74), comparativ cu fumătorii (unadjusted odds ratio 1,04). După ajustarea calculelor în funcţie de vârstă şi sex, rezultatele corespunzătoare au rămas semnificative din punct de vedere statistic (1,54 şi 1,19).
În acelaşi timp, prevalenţa cataractei era semnificativ mai mică la marii fumători (odds ratio 1,52) comparativ cu cei care consumau o cantitate mare de tutun, dar sub alte forme (odds ratio, 9.15).
 Consumatorii tutunului de prizat sau de mestecat au nivelul cadmiumului din sânge de trei ori mai mare decât cei care nu-l folosesc sub aceste forme, a explicat Dr.Raju pentru Reuters Health. Cadmiumul provenit din tutun inactivează superoxid-dismutaza, un antioxidant, producând astfel un stres oxidativ la nivelul cristalinului.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!