Jumătate din populaţia de peste 50 de ani suferă de hipertensiune arterială

on . . Accesări: 4517

În ceea ce priveşte hipertensiunea arterială, datele rămân noi şi grave, deşi sunt cunoscute de câţiva ani, a declarat prof. dr. Mircea Cinteză, preşedintele Colegiului Medicilor din România cu ocazia Conferinţei Naţionale de Cardiologie în Medicina Generală. El a subliniat că sunt noi pentru că avem foarte multe de făcut pentru a putea să îndeplinim standardele de sănătate europene şi anume hipertensiunea arterială crescută apare, practic, la peste jumătate din populaţia trecută de 50 de ani. El spune că o tensiune mare sigur nu este de dorit, persoanele care au o tensiune mică sau foarte mică fiind persoanele care trăiesc mai mult.
 Hipertensiunea arterială constituie o boală populaţională şi are drept consecinţe scurtarea cu câţiva ani a duratei de viaţă dacă nu este tratată, a subliniat prof. dr. Mircea Cinteză. El a explicat că aceasta nu doare, nu supără şi atunci oamenii nu ajung să se trateze şi în aceasta constă faptul că ea va fi actuală ani de zile chiar şi în ţări cu tradiţia unei discipline sociale mai mari cum este cazul Angliei sau Franţei unde nu reuşesc să-şi controleze tensiunea crescută decât mai puţin de jumătate dintre hipertensivi.
 Situaţia este cu atât mai gravă în România sau în alte ţări asemănătoare României unde populaţia care poate să-şi controleze şi să-şi trateze hipertensiunea este probabil sub un sfert. Trei sferturi dintre hipertensivi ar putea să trăiască normal şi o fac pentru că nu-i supără nimic şi uită să-şi ia tratamentul pentru hipertensiune, a menţionat prof. dr. Mircea Cinteză.
 În cazul în care aceştia duc o viaţă normală şi iau tratamentele, îşi controlează tensiunea pot să trăiască mult mai mult.
 În discuţiile cu medicii de familie care au participat la această conferinţă, făcută de fapt pentru ei, pacientul cu hipertensiune poate fi mai uşor reperat şi în felul acesta ajutat. Primul lucru este ca omul aparent sănătos să se prezinte la medic pentru controlul anual sau chiar de mai multe ori pe an pentru că are acest drept să-l facă gratis. Dacă tensiunea este crescută el trebuie să ia un tratament, de regulă toată viaţa, a subliniat prof. dr. Mircea Cinteză.
 Tensiunea nu îşi revine către valorile normale în mod spontan. Ca să iei un tratament toată viaţa este nevoie să ai bani pentru acest lucru sau să fi ajutat ca să ai aceşti bani şi să poţi să-ţi urmezi tratamentul, este de părere prof. dr. Mircea Cinteză. El spune că deşi peste jumătate din populaţia peste 50 de ani este hipertensivă, aici încadrându-se probabil câteva zeci de familii sau de categorii de hipertensivi, tratamentele sunt diferite. Astfel, pentru o hipertensiune foarte gravă trebuie un tratament cu cele mai puternice medicamente, cele mai noi, dar şi cele mai costisitoare; din fericire aceste cazuri sunt mai rare. Alteori există o hipertensiune de abia prezentă şi atunci în unele situaţii chiar nu este nevoie de tratament decât numai la început, costurile pentru astfel de situaţii sunt destul de mici, pentru că pacientul trebuie doar să se prezinte la medic şi să-şi facă un anumit gen de urmărire a tensiunii. În cele două categorii există şi categoria hipertensivilor cu boală de inimă, cu boală de rinichi, cu riscul de atingere cerebrală. La fiecare există o conduită terapeutică, uneori cu medicamente mai ieftine şi lucrurile se pretează perfect la stăpânirea bolii, alteori necesitând medicamente mult mai scumpe.
  La fiecare doi-trei ani pot să apară medicamente noi sau atitudini noi faţă de medicamentele mai vechi dar asta se discută la fiecare caz în parte. Acesta este şi rostul pentru care se fac aceste conferinţe, a precizat prof. dr. Mircea Cinteză. Există tratamente pentru toate variantele de boală şi pentru toate pungile, indiferent de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, a spus prof. dr. Mircea Cinteză, adăugând că bolnavul trebuie să se afle într-o relaţie constantă cu medicul, medicul trebuie să capete încrederea bolnavului ei fiind responsabili de toate acestea şi să caute să-l ajute.
  În perioada 29 iunie - 1 iulie la Palatul Patriarhiei s-a desfăşurat Conferinţa Naţională de Cardiologie în Medicina Generală, prilej cu care a avut loc şi cursul naţional de cardiologie în cadrul programului de educaţie medicală continuă. Între temele abordate s-au aflat ecografia vasculară venoasă şi arterială, bolile cardiace congenitale în practica medicală, tratamentul cardiopatiei ischemice la vârstnic, valvulopatiile mitrale şi aortice - evaluarea cardiologică, evaluarea riscului cardiovascular, costurile prevenţiei primare şi secundare, aspecte privind medicaţia în bolile cardiovasculare, tratamentul hipertensiunii arteriale şi altele.
  Profesor doctor Mircea Cinteză a subliniat că această conferinţă anuală de cardiologie pentru medicii de familie a devenit tradiţională şi că temele abordate sunt teme practice, folositoare în activitatea de zi cu zi a medicului de familie. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!