Aparate de neuronavigaţie şi stereotaxie la Clinica de neurochirurgie din Târgu Mureş

on . . Accesări: 5384

Ministerul Sănătăţii a promis că va cumpăra o nouă masă cu stativ special pentru aparatele de neuronavigaţie şi stereotaxie de la Clinica de neurochirurgie din Târgu Mureş, care zac nefolosite din 2002, ca urmare a unei greşeli administrative a unui funcţionar din minister, a declarat într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş, dr. Silviu Morariu. ªeful DSP Mureş a spus că între timp Clinica de Neurochirurgie din Târgu Mureş a  rezolvat şi problema soft-ului pentru cele două aparte, necesare monitorizării circulaţiei intracraniene, şi aşteaptă masa, care costă peste 500 milioane de lei vechi.
 "Acum sistemul e apt de funcţionare, dar ne lipseşte masa", a subliniat şeful DSP Mureş.
  Menţionăm că aparatele de neuronavigaţie şi stereotaxie, în valoare de peste 11 miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2002, stau nefolosite la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, întrucât Ministerul Sănătăţii a trimis aparatul la Târgu Mureş, iar masa cu stativ special a fost trimisă la spitalul din Târnăveni.
 Spitalul din Târnăveni a făcut o serie de modificări la masă, pentru a o folosi în sala de operaţii la secţia de ginecologie, iar stativul special în care ar fi trebuit ancorate aparatele de euronavigaţie şi stereotaxie au fost deteriorate. "Aparatul este unul de înaltă tehnologie, care redă starea circulaţiei craniene. După câte ştiu eu, în ţară mai există doar două sau trei astfel de aparate de neuronavigaţie", a precizat dr. Silviu Morariu. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!