75% dintre europeni sunt conştienţi că fumul de ţigară este periculos pentru nefumători

on . . Accesări: 5225

Procentajul fumătorilor din ţările Uniunii Europene (UE) a scăzut de la 33% în 2002 la 27% în 2005, după cum relevă un sondaj comandat de Directoratul pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului şi coordonat de Direcţia generală pentru presă şi comunicare a Comisiei Europene. Eurobarometrul a relevat, de asemenea, că procentajul celor care afirmă că nu au fumat niciodată a crescut de la 42% la 47% din 2002. Dintre femei, 57% nu au fumat, comparativ  cu 35% dintre bărbaţi.
  Numărul celor care au renunţat la fumat a crescut de la 19% la 22%. 75% dintre europeni sunt conştienţi că fumul de ţigară este periculos pentru nefumători. Tinerii sunt cei mai deranjaţi de fum, din cauza mirosului neplăcut, relevă eurobarometrul.
  Sondajul mai evidenţiază că 80% din europeni doresc ca fumatul să fie interzis în locurile publice iar 56% sunt în favoarea interzicerii fumatului în restaurante.
  Ancheta a fost realizată în septembrie şi octombrie 2005 în cele 25 de state membre ale UE şi în noiembrie şi decembrie 2005 în România, Bulgaria, Turcia, Croaţia, Cipru.
  Referindu-se la această anchetă, Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului Markos Kyprianou declara: "Acest sondaj ne arată că facem progrese în reducerea numărului de fumători şi că sentimentele împotriva fumatului devin din ce în ce mai puternice".
  Kyprianou a evidenţiat faptul că din ce în ce mai mulţi oameni nu fumează, dar nici nu vor să fie lângă fumători. "Sunt bucuros că roata se întoarce iar mesajele sunt recepţionate: fumatul este un joc prostesc ce afectează propria persoană, dar şi pe cei din jur. ªtiu şi că bătălia împotriva tutunului este fără de oprire, însă este o bătălie pe care vom continua să o ducem pe toate fronturile. Solicit tuturor statelor membre să ia măsuri mai puternice împotriva consumului de tutun" - a afirmat comisarul european. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!