Copii şi adulţi cu retard mintal, îngrijiţi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuro-Psihomotor

on . . Accesări: 8354

Un număr de 46 de persoane - 21 de adulţi şi 24 de copii - cu dizabilităţi psihice puternice sunt îngrijiţi în cadrul Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuro-Psihomotorie, Coteşti de către zece cadre medicale. Conform directorului centrului, Mihai Zisu, majoritatea asistaţilor din cadrul instituţiei de ocrotire au dizabilităţi psihice asociate, pe lângă retard psihic sever aceştia suferind şi de epilepsie sau de autism. "Opt dintre copiii din centru au şi afecţiuni loco-motorii şi nu pot fi îngrijiţi decât în perimetrul patului. Asistenţii îi schimbă pe aceştia de 5-6 ori pe zi şi îi hrănesc cu linguriţa", a explicat Zisu.
  La rândul său, psihologul centrului, Oana Tuvene, spune că asistaţii care nu stau la pat fac terapii educaţionale în vederea socializării.
  "Totul se rezumă la terapia ludică prin joc. Îi învăţăm să facă diverse lucruri prin joacă. Majoritatea însă nu cunosc nici măcar noţiunea de culoare", a explicat Tuvene, precizând că este foarte greu să se lucreze cu astfel de oameni.
  Practic, în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuro-Psihomotorie doar doi asistaţi - Mariana şi Ramona - pot vorbi, restul articulând doar cuvinte.
  Mihai Zisu spune că pentru o îngrijire eficientă a celor 46 de asistaţi de la Coteşti ar fi nevoie de încă doi asistenţi şi doi infirmieri dar şi de monitorizarea, zilnică, a acestora de către un psiholog şi un psihiatru.
  "Psihiatria este Cenuşăreasa sistemului sanitar, domeniu care încă nu s-a reformat. Dacă am avea un psihiatru care să ne îndrume, zilnic, în legătură cu îngrijirea acestor asistaţi poate am putea face mai multe pentru ei", a mai spus Zisu.
  Cel mai "bătrân" asistat din centru se numeşte Mariana Groza, 24 ani, care are un retard psihic sever iar cel mai tânăr asistat este o autistă - Mihaela ªerba, de 11 ani. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!